Skip links

AFSCHAFFING HANDELINGSONBEKWAAMHEID GEHUWDE VROUWEN SURINAME

Toen in Nederland in 1956 de handelingsonbekwaamheid van gehuwde vrouwen werd afgeschaft, gold dit niet voor vrouwen in de koloniale gebieden. Handelingsonbekwaamheid betekende dat gehuwde vrouwen niet waren toegestaan om “financiële, juridische en andersoortige handelingen” uit te voeren. In het Internationaal Jaar van de Vrouw in 1975 – tevens het jaar waarin Suriname onafhankelijk werd – werden er verschillende maatschappelijke debatten gevoerd omtrent dit onrecht. Eén van de belangrijkste voorvechters van de afschaffing van de handelingsonbekwaamheid was Twie Tjoa, de eerste vrouwelijke directeur op het ministerie van Arbeid in Suriname. Zij vond het van groot belang dat vrouwen betrokken waren bij de ontwikkeling van het land.

Echter, Drs. Henna Guicherit constateert in het artikel Vooruitgaan tegen de stroom in op de website van het Women’s Rights Centre Suriname dat dit in de praktijk niet altijd zo blijkt (2019). Ze schrijft dat in 2014 gehuwde vrouwen nog steeds niet altijd erkent worden of dat er gevraagd wordt naar de handtekening van hun (mannelijke) partner bij financiële- en onroerend goed transacties.

Meer weten?:

Meer weten over Twie Tjoa? IHLIA vertelt over deze bijzondere vrouw: https://withpride.ihlia.nl/story/twie-tjoa/

Voor kritiek op de vooruitgang geboekt op het gebied van vrouwenrechten, lees het artikel Vooruitgaan tegen de stroom in op de website van het Women’s Rights Centre Suriname: https://wrcsuriname.org/2019/12/22/vooruitgaan-tegen-de-stroom-in/

Bronnen:

https://atria.nl/haargeschiedenis/politiek-en-recht/opheffing-van-handelingsonbekwaamheid-van-vrouwen-in-suriname/
https://atria.nl/nieuws-publicaties/vrouwen-in-de-politiek/vrouwenkiesrecht-in-suriname/
https://wrcsuriname.org/2019/12/22/vooruitgaan-tegen-de-stroom-in/
https://withpride.ihlia.nl/story/twie-tjoa/