Skip links

FLAMBOYANT

De eerste organisatie die zich in Nederland verbond vanuit het zwarte feminisme was Stichting Flamboyant, dat werd opgericht op 17 februari in 1986. Dit centrum werd in het leven geroepen ter ondersteuning van de emancipatie van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen in Nederland. De behoefte voor een plek die de identiteit van deze mensen kon versterken en die hun onzichtbaarheid kon doorbreken bestond al langer, maar op de Winteruniversiteit Vrouwenstudies van 1983 werd een initiatiefgroep gevormd door Maddy Tolud, Mavis Carrilho, en Kitty Lie. Het eerste bestuur van de stichting bestond uit Mea Venster als voorzitter, Tania Leon als penningmeester en Nanny Nierath als secretaris.

Flamboyant was een bibliotheek en documentatiecentrum, maar fungeerde ook als ontmoetings- en activiteitenruimte. Het onderliggende doel hierbij was altijd het ondersteunen van de emancipatie van de ZMV-vrouwen. Omstreeks vijfhonderd vrouwen maakten gebruik van Flamboyant en namen deel aan de lezingen, cursussen en bijeenkomsten die er georganiseerd werden. Flamboyant werkte ook samen met andere groepen en organisaties, zoals bijvoorbeeld de Filipijnse Vrouwengroep en de Marokkaanse Vrouwenvereniging.

Op 30 december 1990 werd Stichting Flamboyant opgeheven, toen de tijdelijke subsidies werden beëindigd. In 1991 werd het werk voortgezet door ZAMI, een stichting die nog altijd aanwezig is in het Vrouwenhuis in Amsterdam.

Meer weten?:

Lees op de website van ZAMI over de geschiedenis van zowel ZAMI als Flamboyant: https://www.zami.nl/geschiedenis/

Bronnen:

https://www.jhsg.nl/vereniging-onzichtbaarheid-diepgewortelde-zwarte-feminisme-nederland/

Niet gebruikt, maar wel aangeraden:

Roline Redmond, ‘Daar hoor ik ook bij’: De zwarte en migrantenvrouwenbeweging in Nederland (Leiden: Stichting Bugerschapskunde Nederlands Centrum voor Politieke Vorming, 1990) 8; Troetje Loewenthal, ‘De zwarte vrouwenbeweging heeft vorm gekregen tijdens de winteruniversiteit vrouwenstudies’, in: Vrouwen van Nijmegen: Twintig jaar in beweging (Nijmegen: vrouwendocumentatiecentrum De Feeks, 2000) 90 – 104

Vilian van de Loo, De vrouw beslist: De tweede feministische golf in Nederland (Wormer: Inmerc, 2005) 193

Jaarverslag Flamboyant 1989, 2. Dit jaarverslag is afkomstig uit het privébezit van Cisca Pattipilohy.

Gloria Wekker, Nesten bouwen op een winderige plek: Denken over gender en etniciteit in Nederland (Utrecht: Universiteit Utrecht, 2002).