Skip links

Campagne voor een Nationale Herdenkings- en Feestdag

Op 1 juli, ook bekend als Keti Koti of Dia di Abolishon, herdenken we de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en de voormalige Antillen en vieren we de vrijheid. In werkelijkheid werden de tot slaafgemaakten gedwongen om nog tot 1873 door te werken. De gevolgen van het slavernijverleden werken ook 150 jaar later nog steeds door in de huidige samenleving. Om het verleden een plek te geven, pleit Nederland Wordt Beter voor een Nationale Herdenkings- en Feestdag. Samen kunnen we dit voor elkaar krijgen. Niet door af te wachten, maar door zelf in actie te komen. Neem deel aan onze campagne en samen zorgen we voor een Nationale Dag op 1 juli.

IK DOE MEE EN

NEEM VRIJ OP 1 JULI

#1JULIVRIJ

STEUN DE CAMPAGNE

EN DEEL JOUW FOTO

OP SOCIAL MEDIA

WIJ DOEN MEE EN

GEVEN ONZE WERKNEMERS

VRIJ OP 1 JULI

2021: Petitie ✅

62029 mensen tekenden de petitie om 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag te maken. Wij zijn dankbaar voor alle handtekeningen en hebben de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

2022: Ik neem vrij op 1 juli

In afwachting van de behandeling van de petitie in de Tweede Kamer komen we zelf in actie. Vanaf dit jaar nemen we op 1 juli vrij en roepen onze werkgevers op om 1 juli in te stellen als vrije dag/compensatiedag.

2023: 150 jaar afschaffing slavernij

In 2023 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederland werd afgeschaft. We voeren de druk op om te zorgen dat 1 juli in 2023 een nationale feest- en herdenkingsdag is.

Intiatiefnemers van de campagne