Hier vind je de brief die je kunt sturen naar je werkgever. Kopieer deze en stuur hem vanaf je eigen mailadres. Omdat elke werksituatie net anders is zijn er in de brief een aantal dingen schuingedrukt tussen haakjes die je kunt aanpassen. Je kan natuurlijk ook zelf een brief schrijven waarin je vrij neemt en je werkgever vraagt 1 juli een vrije dag te maken.

Beste [insert naam collega of naam bedrijf/de organisatie/afdeling]

Hierbij wil ik laten weten dat ik graag in gesprek ga over 1 juli als standaard vrije dag bij [naam bedrijf/organisatie]. Ik schrijf u omdat ik het belangrijk vind om te delen waarom ik vind dat 1 juli als vrije dag moet worden opgenomen in ons personeelsbeleid. 

Op 1 juli 1863 werd de Nederlandse slavernij in Suriname en op de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. In werkelijkheid moesten de tot slaafgemaakten nog tien jaar langer, tot 1873, gedwongen doorwerken. De gevolgen van het slavernijverleden werken nog steeds door in de huidige samenleving. Dit jaar herdenken en vieren wij 150 jaar afschaffing van de slavernij. Daarnaast heeft de regering 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot herdenkingsjaar. Ondanks de grote aandacht voor 1 juli (ook bekend als Keti Koti/ Dia di Abolishon) op dit moment, wordt deze dag echter nog niet erkend als nationale herdenking en feestdag in Nederland. Wij kunnen hier als bedrijf een positieve en belangrijke bijdrage aan leveren, en juist dit herdenkingsjaar een statement maken.

In 2021 werd de petitie om van 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag te maken meer dan 62.000 keer ondertekend. In afwachting van de behandeling van de petitie door de Tweede Kamer nemen steeds meer bedrijven en organisaties al een stap in de goede richting en geven hun werknemers vrij op 1 juli. Ze sluiten zich aan bij een groeiende groep bedrijven en organisaties die hun personeel vrijgeven op 1 juli, waaronder Tony’s Chocolonely, FunX, Lush, Greenpeace en meer dan 100 anderen.

Ik zou hier ook graag met [u/jullie] en [insert naam bedrijf/de organisatie/afdeling] over in gesprek gaan en ik denk graag mee over de invulling van deze dag. Op de website www.1julivrij.nl is de ‘Keti Koti-Handreiking voor werkgevers’  te vinden. De handreiking bestaat onder andere uit informatie over wat werkgevers kunnen doen, tips van andere bedrijven, tips voor activiteiten rondom en op 1 juli en beantwoording van de meest gestelde vragen over 1 juli als vrije dag en de rol van werkgevers.

Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet. 

Met vriendelijke groet,

[NAAM]