Skip links

De Zwarte Piet is Racisme-campagne markeert het begin van de tweede antiracisme golf in Nederland.

De bewustwordingscampagne werd op 1 juli 2011 geïnitieerd door medeoprichters van Stichting Nederland Wordt Beter (dichter Jerry Afriyie & kunstenaar Raul Balai) en kunstenaar Quinsy Gario, om zwarte piet-racisme en institutioneel racisme in Nederland aan te kaarten.

Stichting Nederland Wordt Beter heeft als doel van het Sinterklaasfeest een inclusief feest te maken, voor alle kinderen en volwassenen in Nederland.

Dit doel wordt nagestreefd door bewustwording te creëren over de figuur van zwarte piet en zijn rol in het Sinterklaasfeest. Ons uiteindelijke streven met de campagne is het aanpassen van de figuur zwarte piet en het aanpakken van Institutioneel anti-zwart racisme in Nederland. Dit proberen wij te bereiken met de volgende initiatieven.

Feest voor alle kinderen

Met Feest Voor Alle Kinderen laten we scholen, bedrijven en gezinnen zien waar de positieve verandering al plaatsvindt en hoe gemakkelijk en leuk het is om mee te doen. Zo verspreiden we jaarlijks in samenwerking met Voedselbanken Nederland gratis feestelijke Sinterklaaspakketten onder gezinnen die anders geen pakjesavond kunnen vieren.

Daarnaast verzorgen we gastlessen op scholen en zijn we gesprekspartner van verschillende gemeenten.

Kick Out Zwarte Piet​

KOZP is een collectief van Zwarte Piet Is Racisme-Campagne en Stop Blackface. Deze organisaties houden zich met verschillende activiteiten bezig, maar in de strijd tegen zwarte piet heeft KOZP één doel: “KOZP eist zichtbare verandering van het racistische figuur zwarte piet. Zolang deze verandering op zich laat wachten, zullen wij de aandacht hiervoor blijven opeisen door middel van vreedzaam protest bij de landelijke Sinterklaasintocht.”KOZP werd in 2014 geïnitieerd door: Zwarte Piet Is Racisme-Campagne (een initiatief van Stichting Nederland Wordt Beter), Stop Blackface en Zwarte Piet Niet. Wilt u ons volgen of meer weten over dit initiatief?

Sinterklaasintocht Zuidoost​

Samen met een groep betrokken bewoners in Amsterdam-Zuidoost zet Nederland Wordt Beter zich in voor een Sinterklaasintocht vol creativiteit, verbeelding en gezelligheid; een feest voor iedereen, waarbij niemand uitgesloten wordt. De intocht in Zuidoost neemt de Sinterklaastraditie mee naar de 21e eeuw, waarbij kinderen centraal staan en heel veel plezier beleven met elkaar. Hier kunnen de kinderen samen met hun (groot)ouders plezier aan het feest beleven.

Met de Sinterklaasintocht Amsterdam Zuidoost wordt een lange traditie van surprises, snoepgoed, muziek, cadeaus en versieringen voortgezet en tegelijkertijd vernieuwd: de goedheiligman introduceert de ‘vrienden van Sinterklaas’, ook wel de mini-Sintjes, in plaats van zwarte pieten. Deze moderne invulling van de traditie laat zien dat het Sinterklaasfeest een feest kan zijn voor alle kinderen in Nederland.

Wilt u meer weten over dit initiatief en of een bijdrage leveren? Ga