1 JULI VRIJ

DE LAATSTE ZET

GEEF JIJ!

Nederland moet vrij zijn op 1 juli (ook bekend als Keti Koti/ Dia di Abolishon) voor de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij. Het Nederlandse slavernijverleden heeft diepe wonden achtergelaten die nog steeds voelbaar zijn in onze samenleving en tot op de dag van vandaag invloed hebben op sociale structuren, economische ongelijkheden en culturele relaties. De overheid heeft excuses aangeboden voor het slavernijverleden en 1 juli is nu een officiële Nationale Herdenking. Maar échte erkenning is jaarlijks #1julivrij!

Nederland moet vrij zijn op 1 juli (ook bekend als Keti Koti/ Dia di Abolishon) voor de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij.

Het Nederlandse slavernijverleden heeft diepe wonden achtergelaten die nog steeds voelbaar zijn in onze samenleving en tot op de dag van vandaag invloed hebben op sociale structuren, economische ongelijkheden en culturele relaties. De overheid heeft excuses aangeboden voor het slavernijverleden en 1 juli is nu een officiële Nationale Herdenking. Maar échte erkenning is jaarlijks #1julivrij!

Meer dan 60.000 Nederlanders gingen je voor. Wat doe jij?

Waarom 1 juli een vrije dag moet zijn

Nederland Wordt Beter,The Black Archives en het Zwart Manifest, in samenwerking met Tony’s Chocolonely, LUSH, FunX en DeGoedeZaak pleiten voor een nationale feest- en herdenkingsdag waarop we vrij zijn.

Op 1 juli herdenken we de afschaffing van de Nederlandse slavernij tussen 1863-1873 in Suriname en de voormalige Antillen en vieren we de vrijheid. De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden. Door 1 juli te erkennen als nationale vrije dag erkent Nederland dat deze geschiedenis van nationaal belang is en nooit vergeten mag worden. 1 juli biedt ons de gelegenheid om te reflecteren op ons gezamenlijke verleden en vooruit te blikken naar onze gezamenlijke toekomst. Het is van essentieel belang dat we dit samen doen.

1 juli is een belangrijke dag voor de nazaten en een groeiende groep Nederlanders, die niet vrij zijn van school of werk. Hierdoor kan niet iedereen aanwezig zijn bij de herdenking en viering op 1 juli en stilstaan bij de miljoenen slachtoffers van het slavernijverleden en de gevolgen (doorwerking) in het heden. Het is daarom van belang dat 1 juli een nationale vrije dag wordt, zodat iedereen de gelegenheid krijgt om te herdenken en de vrijheid te vieren.

Maak een campagnefoto
en deel ‘m op je socials!

Wij geven onze werknemers op #1julivrij.

Wij wachten niet tot de politiek actie onderneemt, maar komen zelf in actie.

De handreiking voor werkgevers

Met deze handreiking voor werkgevers doen we een beroep op de overheid en werkgevers om bij te dragen aan een respectvolle en waardige herdenkingsdag.

15 jaar strijd voor 1 juli vrij

2025: Laatste jaar en geven stokje door

Dit is het laatste jaar van beweging Nederland Wordt Beter & Kick Out Zwarte Piet en ook van deze campagne. De doelstelling van dit jaar is om zoveel mogelijk mensen te activeren om de strijd voor #1julivrij voort te zetten. Via onze platforms en netwerk roepen we ieder op om elk jaar vrij te nemen op 1 juli, ieders werkgever aan te spreken en de overheid op te blijven roepen om in actie te komen, bijvoorbeeld op partijcongressen of bijeenkomsten. We roepen bedrijven en organisaties op om 1 juli in te stellen als vrije dag/compensatiedag met behulp van de 1 juli handreiking. We hebben 15 jaar hard gestreden en de doelstelling om een Nationale Herdenking Slavernijverleden te realiseren is behaald. De volgende stap is échte erkenning: 1 juli als nationale vrije dag. We laten de beweging na dit jaar in goede handen achter.

Lees meer

2024: Handreiking voor werkgevers & oprichting herdenkingscomité

In 2024 hebben we de ‘Keti Koti-handreiking voor werkgevers’ gelanceerd. Met de Keti Koti handreiking helpen we werkgevers om bij te dragen aan een respectvolle en waardige herdenking van de slavernij op 1 juli. Deze handreiking biedt praktische informatie over welke stappen werkgevers kunnen nemen, tips van andere organisaties/bedrijven, ideeën voor activiteiten rondom 1 juli en antwoorden op veelgestelde vragen over 1 juli als vrije dag/compensatiedag.Dit jaar is het Nationaal Herdenkingscomité Trans-Atlantisch Slavernijverleden opgericht dat onder andere verantwoordelijk is voor de organisatie van de Nationale Herdenking op 1 juli in het gehele Koninkrijk. Een andere doelstelling is om te onderzoeken hoe een nationale vrije dag op 1 juli gerealiseerd kan worden.

Lees meer

2023: Herdenkingsjaar 
& excuses koning

Dit jaar was het 150 jaar geleden dat de Nederlandse slavernij officieel werd afgeschaft. 1 juli viel dit jaar op een zaterdag; een vrije dag voor velen. Dit jaar kwamen we opnieuw in actie om een signaal af te geven aan de overheid: “Geef elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar, om de slavernij te herdenken en de vrijheid te vieren.” In de Tweede Kamer werd nog niet gestemd over onze petitie uit 2021 omdat er nog geen meerderheid voor de petitie was. Het CDA had een sleutelpositie om wel tot een meerderheid te komen in de Tweede Kamer. Via de campagnewebsite kon een brief rechtstreeks naar de CDA-fractie worden gestuurd. Na meer dan drieduizend brieven te hebben ontvangen, reageerde CDA-lid Evert Jan Slootweg op de campagne. Volgens de CDA'er is het niet aan de politiek of 1 juli een nationale feestdag wordt.Tijdens de kick-off van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden in Oosterpark Amsterdam bood de koning zijn excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden.

Lees meer

2022: Ik neem 
vrij op 1 juli

In 2022 werd de campagne 'Ik neem vrij, totdat we allemaal vrij zijn' gestart om voor meer draagvlak te zorgen voor een nationale vrije dag op 1 juli. Met de campagne roepen we werkgevers op om 1 juli in te stellen als vrije dag/compensatiedag. Bedrijven kunnen via onze website een statement ondertekenen dat zij hun werknemers vrij geven, mensen kunnen een brief downloaden om te sturen naar hun werkgever en meedoen met de fotocampagne ‘ikneemvrijop1juli´. Meer dan 100 bedrijven ondertekenden dit jaar het statement en geven hun werknemers vrij. Vanaf dit jaar wordt de campagne versterkt door Lush en Tony’s Chocolonely.

Op 19 december 2022 werd het eerste punt van onze petitie binnengehaald, de Nederlandse regering bood excuses aan voor het Nederlandse slavernijverleden. Dit laat zien dat activisme vanuit de gemeenschap werkt.

Lees meer

2021: Petitie

Op 24 juni 2021 werd de petitie '1 juli moet een nationale feest- en herdenkingsdag worden' gelanceerd door Stichting Nederland Wordt Beter, FunX en The Black Archives in samenwerking met DeGoedeZaak. Deze petitie had als doel 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag te maken. Met deze petitie verzoeken wij de regering om de volgende stappen te zetten naar de volledige erkenning van de trans-Atlantische slavernij geschiedenis van Nederland:
1 juli moet een nationale feest- en herdenkingsdag worden;De Nederlandse staat moet - in nauwe samenwerking met (vertegenwoordigers en organisaties van) nazaten - zorg dragen voor de wettelijke verankering van de nationale herdenking en viering;Nederland moet formeel excuses aanbieden voor de Nederlandse rol in de trans-Atlantische slavernij en alle bijbehorende verantwoordelijkheden nemen.Meer dan 62.000 mensen ondertekenden de petitie, waardoor deze overhandigd kon worden aan de Tweede Kamer. D66, PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Volt, BIJ1 en DENK hebben de petitie ondertekend en in ontvangst genomen.

Lees meer

2020: Black Lives Matter demonstraties

De jarenlange inzet van diverse grassroots-organisaties, demonstraties van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en de Black Lives Matter (BLM) demonstraties hebben het belang van erkenning van het Nederlandse slavernijverleden verder op de kaart gezet. Tijdens de BLM demonstraties die georganiseerd werden door o.a. Nederland Wordt Beter en KOZP werd de doorwerking van het slavernijverleden in de samenleving zichtbaarder. De nationale herdenking op 1 juli kan een grote rol spelen om het verleden een plek te geven, dit besef werd opgepikt door de politiek maar er volgden hier (nog) geen daden op.

Lees meer

2010 - 2020: Beweging Nederland Wordt Beter

De beweging Nederland Wordt Beter stelde zich als doel om een nationale feest- en herdenkingsdag te realiseren. Dit naar aanleiding van het gebrek aan aandacht voor de herdenking op 1 juli en het Nederlandse slavernijverleden. Dit was een onvervulde wens die generatie op generatie werd overgedragen sinds de slavernij. De urgentie om van 1 juli een nationale feest- en herdenkingsdag te maken werd vergroot nadat tijdens kabinet-Rutte I het Ninsee wegbezuinigd werd (zij raakten hun gebouw, werknemers en structurele financiering kwijt). Met gastlessen, educatiematerialen en demonstraties werd aandacht gevraagd voor een nationale herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij op 1 juli.

Lees meer