Skip links

3 mei: Nationale Dag van Empathie

De Dag van Empathie is een jaarlijks terugkerend moment waarop de diverse samenleving samenkomt om elkaar (opnieuw) te leren kennen. Door het uitwisselen van verhalen, dromen en ervaringen met elkaar leggen wij de gezamenlijke basis voor meer empathie, respect en begrip tussen de verschillende groepen in de Nederlandse samenleving. De Dag van Empathie is inmiddels uitgegroeid tot een moment waar onze partners en vele anderen ieder jaar naar uitkijken. De Dag van Empathie wordt georganiseerd in samenwerking met verschillende partners, waaronder het Amsterdams 4 en 5 mei comité, het VSBFonds, Gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Operatie Periscoop en AT5.

Het hoofdevenement van de Dag van Empathie vindt plaats op de vooravond van de Nationale Herdenking en Bevrijdingsdag op 3 mei. Ieder jaar beklimmen diverse en uiteenlopende sprekers, dichters en muzikanten ons podium. Door middel van hun verhalen, poëzie en muziek leert het publiek deze personen beter kennen.

Empathische kalender

Jaarlijks stellen wij in de maand mei een empathische kalender samen met tot doel zoveel mogelijke empathische activiteiten die plaatsvinden in Nederland in mei toegankelijk te maken en bij een zo groot mogelijk publiek onder de aandacht te brengen. De empathische kalender bestaat uit verschillende activiteiten (binnen of buiten) zoals lezingen, documentaires, bijeenkomsten, dans, voordrachten, theater of debat.


Wij doen een beroep op organisaties, podia, instituties, bibliotheken, gemeenten, (onderwijs)instellingen en bedrijven om een empathische activiteit te organiseren in de maand mei en/of hun activiteiten in mei die aansluiten bij het thema Empathie aan te melden via HIER.

Lespakket Empathie

In de maand mei gaat de aandacht ook uit naar educatie. Hiervoor is het lespakket Empathie ontwikkeld voor de bovenbouw van het PO en de onderbouw van de VO. Om de kracht van empathie te verduurzamen, is het belangrijk jeugd en jongeren te leren wat empathie betekent en hoe je empathisch kan handelen, ook als je iemands gedrag of gevoel niet meteen begrijpt. Je kunt het lespakket hier gratis downloaden.

Meer informatie over de Dag van Empathie vind je hier en de uitzending van de Dag van Empathie 2021 vind je hier.