Skip links
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Kick Out Zwarte Piet: Demonstratie tijdens intocht Staphorst

19/11/2022 @ 13:00 - 16:00

Kick Out Zwarte Piet komt in actie in Staphorst voor een inclusief Sinterklaasfeest.

Zwarte piet, de jaarlijks terugkerende karikatuur van zwarte mensen, die stamt uit de tijd waarin de slavernij in Nederland nog niet was afgeschaft. De figuur die ervoor zorgt dat vele zwarte mensen zich tijdens de Sinterklaasperiode niet veilig voelen en het hele jaar rond voor ‘zwarte piet’ worden uitgescholden. De figuur waardoor bij witte mensen, jong en oud, jaar in jaar uit schadelijke beeldvorming verder inslijt. De figuur waardoor zwarte kinderen in november en december niet naar school kunnen gaan zonder daar een karikatuur van zichzelf aan te treffen. Daarom heeft Kick Out Zwarte Piet dit jaar besloten om op 19 november in Staphorst te protesteren bij de Sinterklaasintocht. Ook in Staphorst is verandering nodig. Ook in Staphorst moet men in actie komen tegen racisme. Racisme is nooit acceptabel.

Je kunt je aanmelden voor de demonstratie en eventueel voor het busvervoer via de volgende link. Let op voor de bussen geldt vol=vol.
Aanmeldingslink

Feest voor alle Kinderen
Alle kinderen hebben recht op een omgeving waarin zij niet met racistische stereotype beelden, die hun zelfbeeld aantasten, worden geconfronteerd. Het zijn volwassenen die zwarte piet in stand houden. Onze demonstraties tijdens de Sinterklaasintocht zijn dan ook gericht op het volwassen publiek, de gemeente Staphorst, de sponsoren van de intocht en alle vrijwilligers en betrokkenen. Met de demonstraties eist KOZP dat de gemeente eindelijk stelling inneemt in de kwestie en daar ook naar handelt bijvoorbeeld door middel van beleid, om zo de veiligheid van alle inwoners van Staphorst gedurende de Sinterklaasperiode en daarbuiten te waarborgen. Onze demonstratie tijdens de Sinterklaasintocht zorgt ervoor dat het Sinterklaasfeest een feest wordt voor álle Nederlandse kinderen.

Protesteren is nodig
Protesteren blijft een effectief middel om de dialoog en bewustwording voort te zetten. Doordat mensen de straat op gingen, zijn veel veranderingen op gang gebracht: het Sinterklaasjournaal heeft zwarte piet in de ban gedaan, de nationale intocht kent schoorsteenpieten en veel scholen vieren het feest ook zonder de raciale karikatuur. Maar zolang niet alle kinderen in Nederland een inclusief Sinterklaasfeest vieren, zijn we er nog niet.
Daarom moeten we helaas ook dit jaar weer de straat op. Op 19 november zullen we een krachtig statement maken voor een inclusief Sinterklaasfeest en een samenleving zonder racisme, door in Staphorst aanwezig te zijn bij de Sinterklaasintocht. Samen staan we sterker samen zijn we luider.

Wees solidair
Kun je er niet bij zijn en wil je ons toch steunen? Doe een donatie! Doneren kan via deze link.
Jouw donatie gaat naar Stichting Nederland Wordt Beter t.a.v. KOZP. Het betalingsverkeer gaat via Mollie/Plink. Je kunt ook rechtstreeks doneren via hier!

Locatie

Staphorst
Veensveldweg
Staphorst, 7951 NL Nederland
+ Google Maps