Skip links

PERSBERICHT | Nederland Wordt Beter lanceert lespakket: De Geschiedenis van Sint en Piet

PERSBERICHT | Nederland Wordt Beter lanceert lespakket: De Geschiedenis van Sint en Piet

Met dit lespakket helpt Nederland Wordt Beter docenten die het gevoelig geworden onderwerp van de verandering van de Sinterklaastraditie op een inhoudelijke en onderbouwde manier willen behandelen.

Vanaf vandaag is het lespakket ‘De Geschiedenis van Sint en Piet’ online beschikbaar, inclusief docentenhandleiding, printmaterialen, werkboek en powerpoint-presentaties. Het lespakket is geschikt voor de bovenbouw van de basisschool, de onderbouw van de middelbare school en andere educatieve doeleinden. De lessen zijn bedoeld als onderwijstool voor een inhoudelijk gesprek over het Sinterklaasfeest in de klas. Het werd ontwikkeld door mensenrechtenorganisatie Nederland Wordt Beter, de organisatie achter de Zwarte Piet is Racisme-campagne en Kick Out Zwarte Piet.  

Handreiking aan docenten
Het lespakket werd ontwikkeld naar aanleiding van de vele hulpvragen van scholen en leraren over hoe om te gaan met de discussie over zwarte piet in de les. Om docenten en leerlingen te voorzien van inhoudelijke informatie en handreikingen om dit gevoelige onderwerp aan te gaan, is dit lespakket ontwikkeld. Het behandelt de ontstaansgeschiedenis van het Sinterklaasfeest, de verschijning van zwarte piet daarin en de verandering van het feest de laatste jaren en de toekomst ervan. Ondertussen komen ook bredere thema’s aan bod: wat is een traditie eigenlijk en kan die veranderen? Hoe bekijk je (kunst)historische bronnen en wat kun je ervan leren? En hoe ga je op een constructieve manier met elkaar in gesprek op basis van argumenten?

Vier lessen
Het pakket bestaat uit vier lessen en biedt een afwisseling van uitleg door de docent, het bestuderen van bronnen en zelf aan de slag gaan door de leerlingen, bijvoorbeeld met creatieve opdrachten of in gesprekken met elkaar. Er is bovendien veel ruimte voor docenten om het lespakket op maat voor hun eigen klas in te zetten, doordat meerdere varianten van opdrachten worden aangeboden. Na de vier lessen van het lespakket ‘De Geschiedenis van Sint en Piet’ kan de leerling onder meer uitleggen hoe de figuur zwarte piet is ontstaan en veranderd in de afgelopen tijd en zelf een onderbouwde mening vormen en inhoudelijk in gesprek gaan over de vraag of zwarte piet wel of niet aangepast moet worden.

Beschikbaar

Het lespakket is vanaf nu kosteloos beschikbaar en bestaat uit een docentenhandleiding, een werkboek, printmaterialen en Powerpoint-presentaties. Het lespakket is beschikbaar op de website van Nederland Wordt Beter en Lessonup.nl. De lessenserie is ontwikkeld door leerkrachten uit het basis- en voortgezet onderwijs, lerarenopleiders, experts op het gebied van zwarte piet en racisme en vrijwilligers van Nederland Wordt Beter. Het standpunt van Nederland Wordt Beter is dat zwarte piet aangepast moet worden naar een piet zonder racistische kenmerken, om van het Sinterklaasfeest een inclusief feest voor alle bewoners van Nederland te maken.

Alle informatie en de download van het lespakket zijn te vinden op de site van Nederland Wordt Beter.

Niet voor publicatie: 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Nederland Wordt Beter, via educatie@nederlandwordtbeter.nl.