Skip links

Reactie KOZP op uitspraak in de strafzaak over de Sinterklaasrellen in Staphorst | ‘Kleine overwinning, het beoogde afschrikeffect blijft uit zonder verdere vervolgingen’

STATEMENT KOZP
180 uur taakstraf voor geweldplegers tegen demonstranten KOZP in Staphorst

‘Kleine overwinning, het beoogde afschrikeffect blijft uit zonder verdere vervolgingen’

Gisteren, 30 januari 2024, veroordeelde de rechtbank drie geweldplegers tot taakstraffen van elk 180 uur voor openlijke geweldpleging tijdens de Sinterklaasintocht in Staphorst in 2022. Een vierde verdachte moet nog voor de rechter verschijnen. KOZP wil allereerst alle slachtoffers en het OM feliciteren met de uitspraak. Uiteindelijk is er geen straf hoog genoeg voor het geweld dat we moesten ondergaan, toch zijn we blij dat de straf het dubbele is van wat de zogenoemde blokkeerfriezen kregen. We hopen dat dit een waarschuwing is voor iedereen die van mening is dat geweld tegen vreedzame demonstranten van KOZP loont.

Naast de taakstraffen zijn er ook voorwaardelijke gevangenisstraffen geëist door het OM. Dat heeft de rechter naast zich neergelegd. De rechtbank heeft daarnaast geen schadevergoeding toegewezen aan de slachtoffers. Door tijdens de zitting de ernst en het trauma van de slachtoffers te erkennen maar toch geen immateriële schade voor het leed toe te kennen, laat de rechter de slachtoffers in de kou staan.

De strafeisen van het OM en de geëiste vergoedingen gaven ons hoop dat het deze keer niet alleen de verdachten zou raken maar ook toekomstige daders zal weerhouden om voor eigenrichting te kiezen. Afgelopen november zagen we bijvoorbeeld in De Lier dat het structurele geweld aanhield toen KOZP werd bekogeld met (harde) voorwerpen, vuurwerk en racistische gebaren en uitingen. Hier moet een einde aan komen en dat kan alleen als daders niet langer denken dat ze ermee weg kunnen komen of lage straffen ontvangen.

In een samenleving die het naleven van de democratische waarden nastreeft, hoort geweld tegen vreedzame demonstranten niet thuis en moet keihard aangepakt worden. Daarom hopen we dat het OM het hier niet bij zal laten. KOZP heeft andere verdachten in kaart gebracht en er lopen nog veel geweldplegers vrij rond die niet mogen ontkomen aan strafvervolging. Als honderden mensen een misdaad begaan en slechts een paar worden vervolgd, zullen toekomstige daders dit voor lief nemen en hopen  ermee weg te komen.

We doen een dringend beroep op het OM om de zaak niet af te sluiten, maar door te pakken zodat geen enkele verdachte aan vervolging ontkomt. Alleen zo kunnen we de structurele geweldspiraal tegen KOZP’ers in de toekomst voorkomen en/of op zijn minst verminderen. KOZP stelt zich beschikbaar om mee te werken en waar nodig bij te dragen aan verdere vervolgingen.

______
www.kozwartepiet.nl
kozwartepiet@gmail.com