Skip links

22 SEPTEMBER 2016: Strafzaak anti-zwarte piet activist Jerry Afriyie voor de rechter

PERSBERICHT, 20 september 2016, Amsterdam
Donderdag 22 september: Strafzaak anti-zwarte piet activist Jerry Afriyie voor de rechter

Op donderdag 22 september, om 09.00 uur, moet dichter Jerry Afriyie, beter bekend als Kno’Ledge Cesare, voor de rechter verschijnen in een openbare zitting van de rechtbank in Den Haag. De officiële aanklacht luidt: wederspannigheid en mishandeling van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterklaas op 15 november 2014 in Gouda. 

 

Bijna twee jaar geleden werden negentig mensen opgepakt tijdens de landelijke intocht in Gouda. Nog diezelfde dag zei Rutte het ‘heel triest’ te vinden dat mensen wilden protesteren. Arrestanten zouden een boete van 220 euro krijgen. Nu weten we dat de politie het demonstratierecht niet had mogen schenden en dat de politie die dag mensen profileerde op basis van een ‘links georiënteerd’ en ‘negroïde uiterlijk’. De boete kwam er ook niet.

 

Jerry Afriyie, een van de drijvende krachten achter de recente protesten tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet, werd die dag met veel geweld gearresteerd. Agenten knepen zijn keel dicht en Afriyie werd met zijn t-shirt over zijn hoofd en zonder schoen afgevoerd. Beelden hiervan zijn terug te zien op YouTube en werden in de documentaire van Sunny Bergman, Zwart als Roet, gebruikt.

 

Maar waar de andere aanklachten als sneeuw voor de zon zijn verdwenen, heeft men de aantijgingen tegen Afriyie nog steeds niet ingetrokken. Hem wordt ‘wederspannigheid en mishandeling van een agent’ ten laste gelegd. Door de aanklacht is de beveiligingspas van Afriyie ingenomen en kan hij zijn beroep niet meer uitoefenen. Tot tweemaal toe is een rechtszaak hierover uitgesteld.

 

Afriyie heeft zich, zoals ook op de beelden te zien is, niet schuldig gemaakt aan wederspannigheid of mishandeling. Hij wordt tijdens de zaak bijgestaan door Michiel Pestman, advocaat bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers.

 

De arrestatie van Afriyie en anderen genereerde nationale en internationale media-aandacht:
Al Jazeera: ‘Protesters clash at Dutch ‘Black Pete’ event’

BBC: ‘Clashes at Dutch Black Pete protest in Gouda’

NRC: ‘Politie klaagt anti-Piet activist aan wegens mishandeling’

De Volkskrant: ‘Politie vreesde mensen met ‘negroïde’ en ‘links’ uiterlijk’ 

 

FOTO: Casper Koster / LikeMinds