Skip links

KOZP kondigt jaar lang actie tegen zwarte piet aan: Meldpunt Zwarte Piet, KOZP Toolkit, Lancering Lespakket Sint & Piet, Protest in Staphorst en veel meer acties.

‘KOZP kondigt jaar lang actie tegen zwarte piet aan’ | 7 november 2022 – 5 december 2023

ATTENTIE
Je kunt je aanmelden voor de demonstratie in Staphorst en eventueel voor het busvervoer via de volgende link. Let op voor de bussen geldt vol=vol. Aanmeldingslink

Actiejaar: 7 november 2022 tot 5 december 2023
In het kader van 150 jaar afschaffing van de slavernij en bijna 100 jaar verzet tegen zwarte piet willen we een jaar lang samen met jou actievoeren om de aftocht van zwarte piet definitief te maken. Vanaf 2023 moet zwarte piet verleden tijd zijn. Samen gaat het ons lukken.

Kom in actie – op jouw manier
Na 12 jaar protesteren tegen zwarte piet zien we een grote verschuiving in de samenleving. Het idee dat zwarte piet onaantastbaar is, behoort tot het verleden. Er is veel bereikt en er is alle reden hoopvol te zijn, maar er zijn in Nederland nog steeds plekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt. In veel gemeenten, steden en dorpen lijkt de tijd stil te staan en wordt zwarte piet nog steeds getolereerd of zelfs gevierd. Daarom doen wij een beroep op iedereen om solidair te zijn met de strijd tegen zwarte piet-racisme en in actie te komen, op je eigen manier. Kom in actie in je gemeente, stad, dorp, thuis, op school, op straat, op werk, in de supermarkt, in de winkel, bij de buren, tijdens pakjesavond, tijdens een wedstrijd, tijdens een concert, ga flyeren, posters plakken, voer moeilijke gesprekken, alles draagt bij aan een niet te ontlopen olievlek aan veranderingen. De grootte, omvang, breedte en diepte van je actie maakt niet uit, zolang je een actie van verzet toont in het actiejaar, tot 5 december 2023. MELDPUNT ZWARTE PIET
Kick Out Zwarte Piet lanceert op donderdag 10 november in samenwerking met de DeGoedeZaak een meldpunt voor zwarte piet. Met het Meldpunt Zwarte Piet brengen we het gebruik van de racistische karikatuur zwarte piet in kaart. Na twee coronajaren waarin veel Sinterklaasintochten niet doorgingen is het tijd om inzicht te krijgen in waar actie nodig is. Want ook al kan het in de Randstad soms voelen alsof zwarte piet verleden tijd is, in grote delen van Nederland is dat zeker nog niet het geval.

Ons verzoek aan jou is: ga langs bij de intocht in jouw gemeente, stad, dorp of plaats en laat ons via het meldpunt weten wat de stand van zaken is. Vergeet niet een foto of filmpje te maken, die kun je via de pagina uploaden.

Zo zorgen we er samen voor dat er in 2023 – wanneer het 150 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de slavernij in het Nederlandse Koninkrijk – een goed overzicht is van waar we nog in actie moeten komen. Doe je melding via hier!KOZP-TOOLKIT
Kick Out Zwarte Piet lanceert op vrijdag 11 november – precies op tijd voor de Sinterklaasintochten en demonstraties – een toolkit voor actievoerders. Met deze toolkit voorzien we in de behoefte van vele betrokkenen en geïnteresseerden om in de actieperiode op te komen tegen zwarte piet-racisme en bij te dragen aan een feest voor alle kinderen.

In de toolkit vind je alle tips, informatie en inspiratie die je nodig hebt om zelf of met anderen in actie te komen. De toolkit bestaat onder andere uit de volgende onderdelen:

– KOZP Community Code;
– Top 50 inspiratielijst voor acties;
– Tips voor het voeren van lastige gespreken;
– Tips voor demonstraties;
– Selfcare voor en na demonstraties;
– Voorbeeldbrieven voor o.a. gemeenten en scholen;
– KOZP-beeldmateriaal om te delen;
– 100 Drogredenen ontkracht;
– Quiz & (vernieuwde) bingokaart.

ACTIE-AGENDA
Omdat juist een verscheidenheid aan acties en vormen van verzet zorgt voor structurele en breed gedragen verandering, komen Nederland Wordt Beter en Kick Out Zwarte Piet de komende tijd met verschillende acties. Sluit je aan bij een van onderstaande activiteiten en demonstraties of organiseer je eigen solidariteitsactie. Gebruik op sociale media de officiële hashtags in de actieperiode : #aftochtzwartepiet & #KOZP.

7 november 2022 – Extinction Rebellion x Sit-in Emmen om aandacht te vragen voor zwarte piet-racisme. Meer informatie vind je hier.

10 november 2022 – Lancering Meldpunt Zwarte Piet met DeGoedeZaak
Samen met jou monitoren we zwarte piet tijdens de intochten door heel Nederland. Zo kunnen we ouders tippen waar ze veilig sinterklaas kunnen vieren met hun kinderen en weten we waar we in 2023 in actie moeten komen.

11 november 2022 – Lancering KOZP-Toolkit
In de KOZP-toolkit vind je alle tips, informatie en inspiratie om zelf of met anderen in actie te komen. Zo zorgen we gezamenlijk voor een olievlek aan veranderingen.

12 november 2022 – Weg met zwarte piet – Demonstratie Westzaan
Zaankanters Tegen Racisme organiseren twee demonstraties tegen zwarte piet in de Zaanstreek. De eerste is op 12 november tijdens de intocht in Westzaan. Meer informatie vind je hier.

13 november 2022 – Kick Out Zwarte Piet #VenloWaarBlijfJe? – Demonstratie Venlo
Deze demonstratie is geannuleerd na toezegging van het intocht comité en de gemeente Venlo dat zwarte piet niet langer onderdeel van de intocht zal uitmaken.

15 november 2022 – Lancering ‘Lespakket: De Geschiedenis van Sint en Piet’
Het lespakket is te gebruiken op basisscholen en middelbare scholen. Download vanaf dinsdag gratis het lespakket via deze link.

19 november 2022 – Weg met zwarte piet – Demonstratie Zaandam de Burcht
Zaankanters Tegen Racisme organiseert demonstraties tegen zwarte piet in de Zaanstreek. De tweede demonstratie vindt plaats op 19 november bij de intocht van Zaandam Zuid op de Burcht in Zaandam. Meer informatie vind je hier.

19 november 2022 – Weg met zwarte piet – Demonstratie Staphorst
KOZP organiseert tijdens de Sinterklaasintocht in Staphorst een demonstratie tegen de verschijning van zwarte piet tijdens de intocht. In Staphorst en omstreken zijn er voor kinderen nog weinig mogelijkheden om een veilig Sinterklaasfeest te vieren, met deze demonstratie hopen we daarin stappen in de goede richting te zetten. Meer informatie vind je hier. Je kunt je aanmelden voor de demonstratie in Staphorst en eventueel voor het busvervoer via deze link. Let op voor de bussen geldt vol=vol. 

>>Deze agenda wordt de komende tijd aangevuld. Laat ons weten of jij jouw actie wil toevoegen aan de agenda.<<

Doneren
Met jouw donatie kunnen wij de strijd voor een inclusief Sinterklaasfeest onverminderd doorzetten en acties en juridische kosten dekken. Doneren kan via www.nederlandwordtbeter.nl of door direct per bank over te maken naar:

Naam: Stichting NLWB
Rekeningnummer: NL09 TRIO 0197 9666 91
Bank: Triodos Bank
Onder vermelding van: Donatie KOZP

MEER INFORMATIE
www.kozwartepiet.nl / www.nederlandwordtbeter.nl / kozwartepiet@gmail.com