Skip links

‘Elk jaar vrij op 1 juli’ – landelijke brievenactie richting de CDA-fractie in de Tweede Kamer

‘Elk jaar vrij op 1 juli’ – landelijke brievenactie richting de CDA-fractie in de Tweede Kamer

Om van 1 juli – Keti Koti; ook bekend als Dia di Abolishon – een erkende nationale feestdag te maken, hebben we een landelijke brievenactie aan het CDA gelanceerd. Met 1 juli als vrije dag hebben mensen de gelegenheid deze dag vrij te nemen en te krijgen. Zo kan de dag bijdragen aan bewustwording en heeft iedereen de ruimte om samen te herdenken en te vieren. Het CDA heeft een sleutelpositie om tot een meerderheid in de Tweede Kamer te komen.

Dit is een vervolgcampagne op de ‘ik neem vrij op 1 juli’-actie van Nederland Wordt Beter, FunX, The Black Archives, DeGoedeZaak, Tony’s Chocolonely en LUSH. 1 juli valt dit jaar op een zaterdag; een vrije dag voor velen. De betrokken organisaties bundelen dit jaar opnieuw hun krachten om een signaal af te geven aan de overheid: “Geef elk jaar vrij op 1 juli, niet alleen dit jaar, om de slavernij te herdenken en de vrijheid te vieren.” De gevolgen van het koloniale verleden werken namelijk nog altijd door in de huidige samenleving, denk aan institutioneel racisme. Via de campagne-website kun je de brief ondertekenen, die rechtstreeks naar de CDA-fractie wordt gestuurd.

Na excuses, nu de roep om nationale erkenning tijdens herdenkingsjaar

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname en de voormalig Nederlandse Antillen afgeschaft. Maar in werkelijkheid werden tot slaafgemaakten gedwongen om nog 10 jaar langer door te werken op plantages. 1873 is dus het jaar dat de slavernij pas echt werd afgeschaft: dit jaar 150 jaar geleden. Alleen is 1 juli na anderhalve eeuw nog steeds geen nationaal erkende dag. In de aanloop naar dit herdenkingsjaar bood premier Rutte, namens de Nederlandse regering, excuses aan. De campagne roept nu op om ook de volgende stap te zetten en 1 juli uit te roepen tot een nationaal erkende dag. Want door die erkenning kunnen we als samenleving iets doen aan racisme en ongelijkheid.

Jerry Afriyie (Stichting Nederland Wordt Beter): “Ondanks de blijvende inzet van nazaten en betrokkenen is 1 juli na al die jaren nog steeds geen nationaal erkende dag, terwijl de roep ook ieder jaar luider wordt. In 2021 tekenden binnen 1 week meer dan 60.000 mensen hiervoor de petitie. In 2022 hebben ruim 100 bedrijven hun personeel en medewerkers vrijgegeven op 1 juli en namen meer dan 1000 mensen zelf vrij in de campagne #1julivrij. In de aanloop naar dit herdenkingsjaar maakte premier Rutte, namens de Nederlandse regering, excuses voor het slavernijverleden; achter die zin werd een komma gezet, in plaats van een punt. Als stap om die zin af te maken, roepen wij nu op om 1 juli uit te roepen tot nationale herdenkings- en feestdag, waarop we vrij zijn. De gevolgen van het verleden werken nog altijd door in het heden.”

Brief richting de CDA-fractie

De brievenactie richt zich specifiek op de CDA-fractie omdat zij nodig zijn voor een meerderheid in de Tweede Kamer om te komen tot de bestendiging van 1 juli als nationale feestdag en – daarmee uiteindelijk – een vrije dag. De christendemocraten hebben hiermee dé sleutelpositie om ook de eigen bewindspersonen te overtuigen om van 1 juli een nationale herdenkings- en feestdag te maken. D66, PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Volt, BIJ1 en DENK hebben de petitie ondertekend.

Ook steeds meer bedrijven geven vrij op 1 juli

Tony’s Chocolonely, FunX en LUSH waren de eerste bedrijven in Nederland die 1 juli uitriepen tot vrije dag voor hun medewerkers om de afschaffing van de slavernij te herdenken en de vrijheid te vieren. En deze beweging groeit; steeds meer bedrijven volgen dit voorbeeld. Na de #1julivrij-campagne is dit aantal gegroeid tot meer dan 100 bedrijven en organisaties. Net als Tony’s geven ze hun werknemers tips en de mogelijkheid om mee te doen met 1 juli-activiteiten die worden georganiseerd. Het doel voor dit herdenkingsjaar is om tot 1000 bedrijven te komen die vrij geven op 1 juli. Daar wordt binnenkort een vervolgcampagne voor gelanceerd. Door ook te laten zien dat er veel draagvlak is voor een vrije dag onder bedrijven, willen de organisaties ook ondernemerspartij VVD overtuigen om 1 juli uit te roepen tot nationale herdenkings- en feestdag.

Hoe doe je mee?

Via de campagne-website stuur je een brief naar de CDA Tweede Kamerfractie met de oproep om van 1 juli een erkende nationale vrije dag te maken. Door vervolgens de post te delen met #1julivrij help je mee om deze belangrijke boodschap met de rest van Nederland te delen. Op deze website zijn tips verzameld met boeken en podcasts om meer te leren over het slavernijverleden. Daarnaast kun je de campagneboodschap laten zien aan je werkgever met de vraag om ook vrij te geven op 1 juli.