Skip links

Kno’Ledge Cesare: De strijd tegen goedbedoeld racisme (Toespraak Beursplein 16-11-2014)

De strijd tegen goedbedoeld racisme

Mijn boodschap van strijdbaarheid tijdens de ‘Vreedzame manifestatie voor verandering’ op het Beursplein in Amsterdam op 16 november ’14. De dag nadat ik in Gouda tijdens de nationale intocht op hardhandige wijze werd gearresteerd. Ik ben van mening dat wij in de strijd tegen Zwarte Piet en racisme alleen kunnen zegevieren als wij niet de agressoren zijn.

 

Gisteren was ik in Gouda. Ik werd voor de ogen van kinderen van mijn vrijheid beroofd. Dan heb ik het nog niet over de inhumane behandeling dat ik moest ondergaan op het politiebureau. Mijn misdaad: gebruik maken van mijn vrijheid van meningsuiting. Ik wist niet dat mijn Nederlanderschap haar houdbaarheid zou verliezen zodra ik een andere mening uit  dan die van de meerderheid.

 

Ik was in Gouda, maar ik was niet alleen. Ik was met een moeder. Zij werd ook opgepakt. Nadat zij vrijkwam werd ze opgehaald door haar man met hun drie prachtige kinderen. Ik was ook met een student van de UVA, een ondernemer, een gevierde advocaat en velen anderen. Onze vrijheid van meningsuiting werd geschonden om Zwarte Piet te beschermen.

 

Zij aan zij hebben wij een stem gegeven aan de duizenden Nederlanders van diverse achtergronden die een kinderfeest zonder
racisme willen. Burgemeester van der Laan heeft geweigerd zich als leider op te stellen, ondanks het feit dat een bestuursrechter hem die mogelijkheid bood. Ik heb niet het witte privilege om te zeggen: laat het volk het maar oplossen. Als ik verandering wil,  moet het bij mijzelf beginnen.

 

Het moet duidelijk zijn dat de strijd niet gisteren is begonnen. Besef ook dat we een onderdeel zijn van een grote groep Nederlanders
die verandering willen. Eerst beweerde men dat het om een kleine groep ging en toen zei men dat we uitkeringstrekkers zijn. Daarna waren het alleen zwarte mensen die zeuren en nu gaat het ook om witte mensen die niets te doen hebben. Laat je niet gek maken. We doen dit niet alleen, en we kunnen het ook niet alleen. We strijden zij aan zij met andere Nederlanders, omdat alle Nederlanders baat hebben bij een positief resultaat. En het enige positieve resultaat dat ik kan bedenken is een feest dat niemand kwetst en waarbij geen enkele groep boven de andere is geplaatst.

 

Dames en heren, medestrijders en betrokkenen: De laatste loodjes wegen het zwaarst. Laat je niet van je pad brengen. Wij zullen getest worden, wij zullen eindeloos geprovoceerd worden, wij zullen van alles genoemd worden. Er zullen zich verleidingen voordoen om een keer goed uit te halen en alle frustraties van je af te slaan. Bij deze wil ik jullie oproepen om vreedzaam te blijven strijden. Ook vandaag als jullie zo naar huis gaan. Niet lang vanaf nu zal de meerderheid, inclusief Asscher, Rutte, Wilders en Samson moeten erkennen dat wij niet gek waren.

 

Zelfs de pro-pieters weten inmiddels ook wel dat racisme een verloren zaak is. Laten wij niet denken dat wij er alleen voor staan. Gisteren in Gouda heb ik mensen gezien uit alle hoeken van het land. Wij staan dan ook hier vandaag niet alleen voor de mensen in Amsterdam. Wij staan vandaag hier ook voor de mensen in de dorpen, die er vaak alleen voor staan. Wij staan vandaag hier voor de medestanders in Amersfoort, in Utrecht, in Almere, in Lelystad, in Puttershoek en in Maastricht. En ook onze mensen in België die daar voet aan de grond proberen te krijgen, dragen wij diep in onze harten als wij hier staan.

 

Het sinterklaasfeest is een ingewortelde traditie. Veel kinderen wachten een heel jaar met smart op het feest, vinden het geweldig als iemand aan ze denkt tijdens Sinterklaas. Daarnaast is er de gezelligheid met familie en het wintergevoel dat het plaatje compleet maakt. Zo worden volwassenen het liefst aan het feest herinnerd. Maar dit beeld geldt niet voor alle Nederlanders. En die Nederlanders moeten ook gehoord worden. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en dient in ons land gekoesterd te worden. Ook wanneer zwarte Nederlanders daarvan gebruik willen maken. Ik sprak laatste een vrouw. Ze zei: nou hoeft het feest van mij helemaal niet meer. Ze was boos en helemaal klaar ermee. Ik wil niemand een feest ontzeggen, maar als ik moet kiezen tussen een feest dat kwetst of helemaal geen feest, dan is mijn keuze snel gemaakt. Goedbedoeld racisme is geen feest en kan nooit een feest worden. Goedbedoeld racisme is schadelijk voor alle Nederlandse kinderen.

 

Wij hebben nooit beweerd dat als wij Zwarte Piet aanpassen, het racisme uit de wereld verdwijnt. Ik denk niet dat wij racisme uit de wereld kunnen helpen als Zwarte Piet aangepast wordt. Maar dat is ook niet het doel. Het doel is om ons land wat beter en veiliger te maken voor ons allen, vooral voor onze kinderen. Als wij Zwarte Piet aanpassen, brengt het ons een stukje dichterbij een racisme-vrij Nederland. En dat alleen al is een reden genoeg om het Sinterklaasfeest te moderniseren.

 

Als Nederland een beschaafd land is, dan zou Nederland moeten weten dat een beschaafd land geen racisme nodig heeft om een feest te vieren. Laten wij er met zijn allen er voor zorgen dat de volgende generatie kleurenblind kan zijn zonder de schoonheid van alle kleuren uit het oog te verliezen. En tenslotte, laten wij de strijd tegen goedbedoeld racisme niet doorgeven aan onze kinderen. Wij moeten de klus klaren! Voor Ra’sean, Sierra, Zoë, Ama, Mitchell, Tim en Dunya zie ik een mooie toekomst in Nederland. De weg is lang en hobbelig, maar wij zijn aardig op weg.

 

Ik dank u allen voor uw inzet voor een beter morgen. U bent mijn held en inspiratie.