Skip links

OPROEP HERDENKING SLAVERNIJVERLEDEN: DRAAG ZWART OP 1 JULI 2014

OPROEP HERDENKING SLAVERNIJVERLEDEN: DRAAG ZWART OP 1 JULI 2014
Protest tegen de manier waarop Nederland met haar slavernijverleden omgaat

 

Op dinsdag 1 juli 2014 is het op papier 151 jaar geleden (in de praktijk 141 jaar) dat de slavernij werd afgeschaft op Nederlands grondgebied. De gevolgen van die slavernij zijn nog niet uitgewerkt. Denk aan schooluitval, de achterstand op de arbeidsmarkt en de nog altijd aanwezige spanningen tussen zwart en wit.

 

Nederland weigert tot de dag van vandaag om volledig verantwoordelijkheid te nemen voor haar daden in het verleden en dat werkt door in het heden. In de Sinterklaastijd wordt in de vorm van Zwarte Piet een karikatuur van de zwarte mens opgevoerd en het denigrerende woord ‘neger’ dat werd gebruikt om zwarte mensen als slaven aan te duiden, wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt. De voet- en hand fysieke kettingen zijn gebroken; nu de mentale kettingen nog.

 

Bewust herdenken

Jaarlijks wordt op 1 juli het slavernijverleden op vele plekken in het land herdacht. Voor velen is het een feestdag en zo wordt het ook door de gemeente Amsterdam en het NiNsee gebracht. In onze ogen doen wij de strijd en leed van de tot slaaf gemaakten geen recht als wij oneerbiedig met hun nalatenschap omgaan. Wij kunnen niet op hetzelfde moment rouwen, herdenken én feest vieren. We kunnen geen verleden herdenken waarvan wij als samenleving weinig tot geen kennis hebben. Omdat de slavernij en het koloniale verleden niet of nauwelijks behandeld worden in het onderwijs, ontbreekt het in onze samenleving nog steeds aan kennis en empathie.

 

Draag zwart op 1 juli
Om ons ongenoegen te uiten over het gebrek aan erkenning, empathie en kennis, roepen wij alle Nederlanders op om zwart te dragen op dinsdag 1 juli 2014. Draag zwart op je werk, als je naar school gaat, de kinderen op school afzet of boodschappen doet. Ga je naar het Oosterpark in Amsterdam, waar jaarlijks op deze dag duizenden mensen bij elkaar komen om feest te vieren, kom dan ook in zwarte kleding. Onze voorouders verdienen eerbied, Nederlandse kinderen verdienen een betere toekomst en tenslotte, Nederland verdient beter.

 

Foto: Ratje van Klaveren