Sfeerverslag Dag van Empathie 2015 in Boom Chicago
Op zondag 3 mei organiseerde Nederland Wordt Beter voor de vierde maal de Dag van Empathie. Tijdens deze Dag van Empathie, die altijd plaatsvindt op de dag voor de Nationale Dodenherdenking op 4 mei en Bevrijdingsdag op 5 mei, werd het publiek in het sfeervolle Boom Chicago vanuit verschillende invalshoeken aangezet tot nadenken over empathie.
De inspirerende woorden van sprekers Jetty Mathurin (cabaretière, presentatrice), Asha Ten Broeke (journalist, schrijver), Jerry King Luther Afriyie (dichter), Harriet Duurvoort (schrijver) en Jan Slomp (zoon Frits Slomp, verzetsheld) gaven inzicht in hun kijk op de huidige maatschappij en in hoe empathie de kloof tussen verschillende bevolkingsgroepen kan dichten. De toespraken werden afgewisseld met poëzie van Raymi Sambo en muziek door Akwasi en Luna Mae.
Ook in Amsterdam Noord werd rond de Dag van Empathie een samenkomst georganiseerd; in de Noorderparkkamer werd het monument ‘Ik ben je niet vergeten’ onthuld, een kunstwerk ter ere van 70 jaar herdenking en vrijheid.
In Boom Chicago
Bij binnenkomst in de zaal word je verwelkomd door twee foto’s: een van Nelson Mandela, een boegbeeld als het gaat om Empathie, de ander van Moeder Theresa, Een vrouw die haar leven toewijdde aan het verzachten van het leed van haar medemens.
Kort na binnenkomst wordt de bijeenkomst geopend door presentatrice Nicole Terborg, die meteen de toon van de middag zet met haar enthousiasme voor het feit deze dag bestaat en dat dit evenement plaatsvindt. Zij ziet, net als de aanwezigen, in hoe belangrijk empathisch vermogen is voor een goede samenleving. Terborg zorgt voor een familiare sfeer door de interactie met het publiek aan te gaan. Het publiek deelt met haar dan ook openhartig wat hen naar dit evenement brengt.
De eerste spreker is dichter en medeoprichter van Stichting Nederland Wordt Beter Jerry Afriyie, wie in een verbindende speech benadrukt hoe belangrijk het is om begrip te hebben voor alle mensen. Waarom rouwen wij massaal om de slachtoffers van vlucht MH17, maar niet om de bootvluchtelingen? Hij uit zijn geloof dat empathie de groeiende kloof in de samenleving kan dichten en de verharding en verruwing van de maatschappij een halt kan toeroepen. Ieder mens heeft een eigen visie over hoe Nederland beter kan worden, zegt Jerry. De hoop is dat deze mensen kunnen samenkomen, ongeacht hun standpunten en verschillen, om dit gemeenschappelijke doel na te streven.
Hierna maakt het publiek kennis met de wijze woorden van Taante, een van de befaamde personages van cabaretière Jetty Mathurin. Als Taante stelt Mathurin de verschillende mening van de verschillende groepen de Nederlands aan de kaak, die soms leiden tot onsympathieke uitspraken van mensen in de media, op social media of in hun eigen omgeving. Ze besluit het publiek tips te geven over hoe je meer empatisch kunt worden:
Luisteren: Luister zonder de gevoelens van de ander te bagatelliseren.
Inleven: Probeer te begrijpen wat de ander bedoelt en waar iemand vandaan komt.
Ervaren: Probeer te ervaren wat iemand voelt.
Vergeven: Vergeef de ander als hij of zij je gekwetst heeft.
Delen: Deel ook je eigen lief en leed.
Erkennen: Erken de pijn of angst van de ander.
LIEVDE dus. Voor het gemak wordt de V door haar assistent nog even snel verwisseld voor de F.
Volgende spreekster is feministe Asha ten Broeke, die in een humorvolle, vlijmscherp betoog haar blik op Nederland deelt. Ze legt glashelder uit wat er gebeurt als men – en met name de vrouw – zich niet gedraagt naar de rol die de maatschappij men heeft toebedeeld of kritiek uit op hoe de samenleving is ingericht.
Dan beklimt Akwasi het podium. Deze rapper en zanger opent met spoken word (‘Ik wil niet op eieren lopen, ik wil mijn ei kwijt’), waarna ook zijn gitarist het podium betreedt. Samen brengen ze een bijzonder lied, waarbij het publiek desgevraagd meezingt.
Volgens Harriet Duurvoort is empathie iets wat je moet aanleren. Openhartig vertelt ze over haar familiegeschiedenis, haar moeder die gepest werd, haar vader, en de verwarrende verhoudingen tussen verschillende kleuren en etnische afkomsten.
Ze verbaast zich erover hoe bot mensen zich tegenwoordig uitlaten op social media, en hoe zij op zoek gaat naar de motivatie hierachter door met iedereen het gesprek aan te gaan. Problemen zijn er tenslotte om op te lossen, en dus moet je luisteren en erover praten.
Voordat de laatste spreker aan de beurt is, deelt dichter Raymi Sambo een vertaling van een gedicht van bokser Muhammed Ali. En dan is het de beurt aan Jan Slomp. Deze zoon van verzetsstrijder Frits Slomp, nu 82 jaar oud, vertelt over zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog. Over hoe hij zelf onderdook, de mensen die hij ontmoette, en de verhalen over zijn vader en andere dappere burgers die bijvoorbeeld Joodse burgers lieten onderduiken en het werk van de nazi’s saboteerden. De verzetsstrijders werkten vanuit empathie. Zij voelden de pijn, angst en het lijden van de ander en hielpen hen. Het is voor het publiek een bijzondere eer om naar deze man te mogen luisteren.
Zangeres Luna Mae sluit het programma af met een laatste muzikaal intermezzo: een cover van Bob Marley’s Redemption Song.
Presentatrice Nicole stelt tot slot het publiek een vraag: wat is de boodschap die jij meeneemt naar huis? Verschillende mensen geven een antwoord, waaronder ‘toon meer begrip’, ‘je moet goed naar elkaar luisteren’ en ‘we moeten geduld met elkaar hebben’.
De Dag van Empathie was een buitengewoon inspirerende en leerzame dag. Ook volgend jaar vindt deze dag weer op 3 mei plaats.
Voor een uitgebreid fotoverslag; bezoek en wordt lid van onze Fcebook-pagina: Nederland Wordt Beter.
Foto: Wassila Aarab