Skip links

Blijf vechten voor een gelijkwaardige samenleving

Blijf vechten voor een gelijkwaardige samenleving

Toespraak Jerry K.L. Afriyie demonstratie 10 mei 2015:
Fuck Racisme – Fuck de Koning – Vrijheid van Meningsuiting voor Iedereen

 

Goedemiddag,

 

Mijn naam is Jerry Afriyie, Ik ben uw dichter en kameraad in de strijd tegen ongelijkheid en politie repressie. Ik heb zelf aan den lijve politie repressie ondervonden, en de impact die het op mij als persoon heeft gehad. Terwijl ik hier voor u sta, word ik aangeklaagd door de politie. Vorig jaar tijdens de nationale intocht in Gouda werd ik door de politie mishandeld, als een terrorist weggevoerd, ernstig geïntimideerd op het politiebureau en even later zou ook mijn baan door hen worden afgepakt. En alsof dat nog niet genoeg is, word ik door diezelfde politie aangeklaagd voor mishandeling.

 

In Nederland hebben wij een wetboek dat ons vrijheid van meningsuiting garandeert, met wetten die onze gelijkwaardigheid en veiligheid moeten waarborgen. Dat staat vandaag niet ter discussie. Wat wel ter discussie staat is hoe in Nederland, voornamelijk door autoriteiten, met die vrijheid wordt omgegaan. Geldt vrijheid van meningsuiting voor iedereen in Nederland en staat het ferm overeind als ik hiervan gebruik wil maken? Het antwoord is simpelweg: NEE.

 

Hoe graag ik ook het Wilhelmus uit volle borst mee zing, hoe hoog ik de Nederlandse vlag omhoog hijs, als ik me omdraai zie ik een land dat mij vreemd aanstaart. Als ik al mijn moed weet te verzamelen en het land haar blinde vlek aanwijs, staart het land mij aan alsof ik hier niets te zoeken heb. Maar dit is ook mijn land! Ik heb geïnvesteerd in dit land. Mijn voorouders hebben met tegenzin hun bloed, zweet en tranen geïnvesteerd in dit land. Ik verdien het niet om als tweederangsburger behandeld te worden.

 

Ik wil dat de politie mij dezelfde veiligheid biedt als zij witte burgers biedt, ik wil dat leerkrachten zich om mijn kinderen bekommeren zoals zij zich om hun eigen kinderen bekommeren, ik wil dat werkgevers mij als een individu behandelen en niet als een onderdeel van een probleemgroep waar ik noch mijn kinderen onderdeel van uitmaken. Ik wil een kabinet dat de ogen niet sluit voor racisme, discriminatie en uitsluiting. Ik wil een kabinet dat niet zegt ‘je moet je maar invechten’ of ‘de oplossing moet vanuit het volk komen’. Ik wil een kabinet dat zich niet alleen sterk maakt voor Thijs, Tante Bep, Lotte en Wilders, maar ook voor Appa, Abulkasim, Mitchell Esajas, Jesse de Abreu en Amma Asante.

 

Ik zou zelf niet snel ´Fuck de Koning´ zeggen, maar ik vind wel dat je ongestraft ‘Fuck de Koning’ mag zeggen. En helemaal tijdens een demonstratie. Het is belachelijk dat mijn broeder Abulkasim, een integere en intelligente kameraad in de strijd tegen onrecht in Nederland, in het Midden-Oosten en waar dan ook ter wereld, gearresteerd wordt. Hoe kan het zijn dat Abulkasim niet het Koningshuis mag bekritiseren voor haar bijdrage aan een racistische samenleving? Ik zeg bijdrage aan een racistische samenleving, omdat rondparaderen in een gouden koets die het Nederlandse koloniale -en slavernijverleden verheerlijkt, niet bepaald bijdraagt aan een racismevrije samenleving. Nederland heeft een racisme probleem en zo lang het Koningshuis geen afstand doet van de Gouden Koets, is het Koningshuis onderdeel van het probleem.

 

U ziet, voor veel Nederlanders zijn wij allen hier domme uitkeringstrekkers, mensen die niets te doen hebben. Omdat wij ons sterk maken voor een toekomst waarin alle burgers gelijkwaardig zijn, zijn wij volgens velen gek geworden. Ik zou willen zien wat zij doen als hun veiligheid en vrijheid in het geding komen. Gaan zij dan aan de kant zitten en toekijken of laten zij van zich horen?

 

U moet begrijpen, wij laten ons horen omdat de stem van niet-witte Nederlanders ondervertegenwoordigd is in dit land. En als wij wel gehoord worden, wordt er niets met onze klachten gedaan. De politie, het OM, Mark Rutte en andere politici hebben het totaal laten afweten. Ik moet nog van de SP, Groenlinks, D66 en andere partijen horen dat Zwarte Piet niet kan, of dat de Gouden Koets spugen is in het gezicht van de nakomelingen van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden. Politici horen onze roep voor een inclusieve samenleving niet, maar wanneer er verkiezingen zijn weten zij ons wel te vinden!

 

Wij zijn geboren en of getogen in het meest vredelievende, democratische, mooiste, gelijkwaardige, tolerantste land van de wereld. Maar uit je, niet geheel onterecht, kritiek op het gedrag van Israël jegens het Palestijnse volk dan ben je antisemitisch, en heb je kritiek op Zwarte Piet dan ben je een kinderhater, een verrader of een negerhoer. Wij willen vrijheid van meningsuiting voor alle Nederlanders!

 

Nederland heeft heel lang weggekeken en nu wordt ze door haar zonen en dochters gedwongen om in de spiegel te kijken. Wij hebben hier veel om dankbaar voor te zijn, maar we hebben ook veel schade aangericht, hier en elders, die wij recht moeten trekken.
En in dat proces moeten wij de vrijheidsstrijders van onze tijd niet arresteren en proberen monddood te maken. Wij moeten de mensen die dagelijks hun vrijheid, toekomst en gezin op het spel zetten om Nederland mooier te maken in ons hart sluiten en ze bijstaan in hun strijd. Want van een mooi Nederland zullen wij allen profiteren. Ook de agent die mijn keel dichtkneep, het OM die Abulkasim monddood wilden maken en het Koningshuis.

 

Laten wij respect en eerbied hebben voor hen die hun nek uitsteken. Zonder hen is vrijheid en democratie een dode letter in het wetboek.

 

Laat je niet intimideren en blijf vechten voor een gelijkwaardige samenleving!

 

Dank u wel.

 

Foto: Anja Meulenbelt