Skip links

PERSBERICHT Nationale aangifte tegen Zwarte Piet verzamelt eerste 700 aangevers

PERSBERICHT

Nationale aangifte tegen Zwarte Piet verzamelt eerste 700 aangevers

 

Ruim 700 mensen deden gisteren, op Keti Koti Festival, aangifte tegen Zwarte Piet. De aangifte is onder meer gericht tegen de NTR, die het Sinterklaasjournaal uitzendt, en winkelketens als De Bijenkorf, V&D, Blokker, Hema en Albert Heijn. De aangevers sluiten zich aan bij de aangifte die diezelfde ochtend door Jerry Afriyie werd gedaan namens stichting Nederland Wordt beter.

 

Eenieder die de zaak steunt kan nog aangifte doen tot en met maandag 6 juli. Het aangifteformulier is te downloaden via www.nederlandwordtbeter.nl. Eerder veroordeelden het Nederlands College van de Rechten van de Mens, de Amsterdamse rechtbank, anti-discriminatie organisatie Artikel 1 en andere organen Zwarte Piet al als een ‘racistisch stereotype’.

 

“Het aantal is boven verwachting”, aldus een optimistische Jerry Afriyie. “In 2011 lanceerde wij onze campagne ‘Zwarte Piet is Racisme’ op Keti Koti, toen wilde bijna niemand met ons praten. 4 jaar later doen ruim 700 mensen aangifte wegens groepsdiscriminatie en aanzetten tot discriminatie van de figuur Zwarte Piet. We komen dichterbij een inclusieve Sinterklaasviering.”

 

N.B. Eerder vandaag maakte de politie bekend 300 aangiftes te hebben ontvangen. Deze waren gisteren aan het begin van de middag overgedragen. Daarna is het aantal nog meer dan verdubbeld. Vandaag zal Nederland Wordt Beter honderden nog niet ingeleverde aangiftes die woensdagmiddag zijn verzameld bij politiebureau Van Leijenberghlaan 15 in Amsterdam overhandigen.

 

De organisatoren van de 1 juli aangifteactie zijn Stichting Nederland Wordt Beter, New Urban Collective, Zwarte Piet Niet en Stop Blackface.

 

EINDE PERSBERICHT