STATEMENT KOZP: Mark Rutte verkiest persmoment boven beleid tegen anti-zwart racisme.
Kick Out Zwarte Piet heeft via de media kennis genomen van een gesprek dat op 24 juni 2020 plaats zal vinden tussen premier Mark Rutte en ‘Black Lives Matter-betogers’. De opzet van het gesprek en het uitnodigingsbeleid van de premier geven samen sterk de indruk dat dit meer om een PR-stunt gaat dan om een oprecht gesprek om institutioneel en anti-zwart racisme concreet te gaan bestrijden. De organisatoren van de massale Black Lives Matter-betogingen hebben voor dit gesprek namelijk geen uitnodiging ontvangen.
Black Lives Matter NL
‘Black Lives Matter Nederland’ is geen formeel georganiseerde actiegroep maar een groeiende coalitie van diverse actiegroepen, partijen en individuen die institutioneel racisme in Nederland aan de kaak stellen. Onder de diverse partijen vallen onder andere Kick Out Zwarte Piet (zowel landelijk als lokale afdelingen in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven en Leeuwarden), Black Queer & Trans Resistance NL, Keti Koti Utrecht en IZI Solutions. Black Lives Matter NL is een netwerk dat is verbonden via social media en een gezamenlijke missie heeft om de strijd aan te gaan tegen racisme, in het bijzonder anti-zwart racisme.
Kick Out Zwarte Piet BLM-protesten
Kick Out Zwarte Piet (#KOZP) heeft samen met haar lokale afdelingen sinds 1 juni 2020 meer dan 12 demonstraties georganiseerd dan wel gefaciliteerd in alle provincies in Nederland. Nooit eerder zijn in Nederland zoveel mensen, meer dan 50.000, de straat opgegaan om te demonstreren tegen anti-zwart geweld en institutioneel racisme. KOZP heeft het eerste #BlackLivesMatterNL protest op 1 juni op de Dam in Amsterdam georganiseerd en is als mede-organisator betrokken geweest bij protesten in o.a. Rotterdam, Leeuwarden, Almere, Eindhoven, Den Bosch, Den Haag, Nijmegen, Haarlem, Middelburg.
Gesprek met premier Rutte
Voor het gesprek met premier Rutte op 24 juni heeft de #BlackLivesMatterNL-coalitie noch KOZP (landelijk of de lokale afdelingen) een uitnodiging ontvangen. Het verbaast ons dan ook dat er in diverse media wordt gemeld dat Rutte in gesprek gaat met vertegenwoordigers van juist deze coalitie. Wij betreuren het ten zeerste dat premier Rutte stelt het gesprek aan te willen gaan met de ‘deelnemers aan Black Lives Matter-demonstraties’ over ‘hoe het gesprek over racisme in de samenleving op een goede manier gevoerd kan worden’, en juist niet over hoe er beleid ontwikkeld kan worden om geïnstitutionaliseerde racisme te bestrijden. We zien dit als een afleidingsmanoeuvre om het niet te hebben over de oproepen van o.a. de EU en het ECRI om een nationale aanpak voor de bestrijding van racisme te formuleren.
In november 2019 is een open brief gepubliceerd waarin werd opgeroepen om het gesprek met KOZP aan te gaan over het anti-zwarte geweld tegen KOZP-demonstranten en beleid te formuleren rondom institutioneel racisme. Bijgevoegd waren verschillende petities die door in totaal meer dan 10.000 mensen ondertekend zijn, KOZP heeft echter nooit een reactie ontvangen van premier Rutte. Intussen hebben meerdere schandalen op het gebied van institutioneel racisme plaatsgevonden, zoals het etnisch profileren bij de Belastingdienst, de moord op Tomy Holten en het onderzoek naar discriminatie op de woningmarkt in Amsterdam. Hierdoor heerst bij velen de indruk dat premier Rutte niet om de levens van zwarte mensen geeft. Het lijkt dan ook of dit gesprek wordt aangegaan als PR-stunt in de aanloop naar de verkiezingen van maart 2021.
Kritiek
Onze kritiek op de huidige gang van zaken is enerzijds de samenstelling van de groep genodigden, anderzijds de manier waarop het gesprek tot stand is gekomen. De premier bepaalt de agenda en de voorwaarden voor een gesprek, en daarnaast ook wie hij ontvangt. Onze campagne, tegen zwarte piet en tegen institutioneel racisme, heeft als doel om anti-zwart racisme te bestrijden en de emancipatie van zwarte Nederlanders te stimuleren. Hierbij streven we naar een intersectionele aanpak die de diversiteit binnen zwarte gemeenschappen reflecteert. Onze zwarte gemeenschappen en de strijd van de afgelopen jaren en de generaties die voor ons hebben gestreden zijn te kostbaar om in te wisselen voor een persmoment voor Rutte, zodat hij een van zijn verantwoordelijkheden van zijn lijstje kan afvinken. De strijd tegen institutioneel racisme gaat onverminderd door, zolang er geen concrete doelstellingen en een actieplan worden geformuleerd om racisme uit te bannen uit de Nederlandse samenleving.
LINKS
- De open brief aan premier Mark Rutte verscheen op 22 november op nrc.nl enop 25 november 2019 in de papieren versie van het NRC
- De open brief is op 25 november tevens gepubliceerd op De Goede Zaak en op 1 december 2019 door 2211 personen ondertekend
- De petitie ‘Steun Kick Out Zwarte Piet! is opgesteld door Ying namens mensen die werkzaam zijn in de culturele sector. Het is op 1 december 2019 door 5504 personenondertekend.
- De petitie “Bescherm de democratie: stop het geweld tegen antiracisme activisten” is opgesteld door Willem Schinkel en Rogier van Reekum (Erasmus universiteit). Op 1 december 2019 is die door 3307 personenondertekend
- EU ‘Black Lives Matter resolutie’, juni 2020