Skip links

PERSBERICHT: 2 juni: Strafzaak anti-zwarte piet activist Jerry Afriyie voor de rechter

PERSBERICHT, 30 mei 2016, Amsterdam

2 juni: Strafzaak anti-zwarte piet activist Jerry Afriyie voor de rechter 

 

Op donderdag 2 juni, om 10.55 uur, moet dichter en activist Jerry Afriyie, beter bekend als Kno’Ledge Cesare, voor de rechter verschijnen in een openbare zitting van de rechtbank in Den Haag. De officiële aanklacht luidt: wederspannigheid en mishandeling van een agent tijdens de nationale intocht van Sinterklaas op 15 november 2014 in Gouda.

 

Op die dag hielden verschillende mensen een vreedzaam protest tegen de aanwezigheid van de raciale karikatuur zwarte piet tijdens de nationale Sinterklaasintocht. De groep voelde zich gesterkt door het rapport van de Nationale Ombudsman dat op 15 oktober 2014 werd uitgebracht waarin stond dat het dragen van anti-zwarte pietshirts geen grond mag zijn voor arrestaties en dat het dragen ervan valt onder de vrijheid van meningsuiting.

 

Toch werd Afriyie met een groep medestanders ingesloten door de politie. Eén van de agenten riep: ‘Hij moet apart aangehouden worden,’ waarop Afriyie uit de groep werd getrokken en met geweld werd weggevoerd met zijn T-shirt over zijn hoofd getrokken. Bij de aanhouding werd hij geslagen en werd de controversiële nekklem op hem gebruikt. Vervolgens werd hij gekleed in slechts een boxershort in een isoleercel opgesloten. Bekijk de beelden van de arrestatie hier:

 

 

Hoewel Afriyie slachtoffer is geworden van politiegeweld, is tegen hem – als enige van de 90 mensen die op die dag gearresteerd werden – toch aangifte gedaan wegens mishandeling van een agent. In afwachting van de rechtszaak, die anderhalf jaar op zich heeft laten wachten, heeft de politie er vast op toegezien dat Afriyie zijn werk niet kan doen. Zijn veiligheidstoestemming voor werken in de beveiliging werd meteen na de aangifte tegen hem ingetrokken.

 

Afriyie heeft zich, zoals ook op de beelden te zien is, niet schuldig gemaakt aan wederspannigheid of mishandeling. Hij wordt tijdens de zaak bijgestaan door Michiel Pestman, advocaat bij Prakken d’Oliveira Human Rights Lawyers.

 

De arrestatie van Afriyie en anderen genereerde nationale en internationale media-aandacht:

 

Al Jazeera: ‘Protesters clash at Dutch ‘Black Pete’ event’

BBC: ‘Clashes at Dutch Black Pete protest in Gouda’

NRC: ‘Politie klaagt anti-Piet activist aan wegens mishandeling’

De Volkskrant: ‘Politie vreesde mensen met ‘negroïde’ en ‘links’ uiterlijk’  

 

Praktische informatie:
Openbare zitting: donderdag 2 juni, 10.55u.
Rechtbank Den Haag, Prins Clauslaan 60, 2595 AJ Den Haag
Facebook: WEES AANWEZIG: Strafzaak tegen Jerry King Luther Afriyie (Kno’Ledge Cesare)

 

PHOTO: EPA / Al Jazeera