Skip links

TRADITIES VERANDEREN: De kinderen zullen het niet erg vinden!

 TRADITIES VERANDEREN: De kinderen zullen het niet erg vinden!

 

Vandaag wordt in Amsterdam 21 bezwaren tegen de Sinterklaasintocht op 17 november 2013 behandeld. Voor mensen die hiervoor geen begrip kan opbrengen verzoeken wij u deze post aandachtig te lezen. Britt Timmerman vertelt op haar Facebook wall een zeer herkenbaar verhaal. “De kinderen zullen er alleen maar beter van worden, als één van hun favoriete feesten niet de grondslag legt voor racisme!” 

 

Ik zie dit jaar veel discussie over Zwarte Piet op mijn newsfeed. De vraag die hier centraal staat is; is Zwarte Piet racisme? Uiteraard heb ik hier ook een mening over, en ik zou mezelf niet zijn als ik niet de behoefte had om deze te delen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot vorig jaar nooit echt stil had gestaan bij Zwarte Piet en of dit wel of niet racistisch is. Ik denk dat dit komt omdat ik, net als vele anderen, het accepteerde als onderdeel van een traditie en er verder niet echt over nadacht. Vorig jaar zag ik dat één van mijn oud-klasgenootjes (ja jij, Devika :)) zich inzette voor de ‘Zwarte Piet is racisme’ pagina. Ik ben toen eens gaan lezen en denken en een mening gaan vormen. Komt ie hoor.

 

Zwarte Piet is onderdeel van een eeuwenoude Nederlandse traditie. In deze traditie is mij, en met mij denk ik vele anderen, altijd het volgende verhaal verteld. Sinterklaas woont in Spanje, met zijn Pieten, en komt één keer per jaar naar Nederland om de kinderen die goed zijn geweest te belonen. Dit doen ze door middel van het geven van cadeautjes, welke via de schoorsteen binnen worden gebracht in huizen. Aandachtspuntje nummer 1: via de schoorsteen. Zwarte Piet heet Zwarte Piet omdat hij de cadeaus door de schoorsteen binnen brengt en daardoor zwart is van het roet. Dit klopt allemaal nog, toch?

 

De discussie die nu gaande is gaat voornamelijk over het uiterlijk van Zwarte Piet. Als we terugdenken aan het zojuist vertelde verhaal, komt Zwarte Piet namelijk net zo goed uit Spanje als Sinterklaas. De vraag die bij mij boven komt is: waarom hebben alle Zwarte Pieten dan een negroïde uiterlijk? Als Zwarte Piet zwart is van het roet, wat verteld wordt in het Sinterklaas verhaal, waarom hebben ze dan allemaal een afro en rode lippen? Wat mij betreft gaat er iets fout in de afbeelding van Zwarte Piet. We vertellen onze kinderen dat ze zwart zijn van het roet, maar beelden dit niet zo af. Wat we afbeelden is een neger, niet iemand van onbekende afkomst met zwarte vegen roet op zijn huid. Wat technisch gezien beter zou kloppen met het verhaal.

 

Mijn voorstel: zet Zwarte Piet vanaf nu niet meer neer als neger, maar als random persoon met roet vegen op zijn/haar huid. Kleine veranderingen die niks afdoen aan het verhaal of de functie van Zwart Piet, en het racistische aspect is in feite in één klap verdwenen. De kinderen zullen het niet erg vinden, als er op het Sinterklaasjournaal een goed verhaal wordt verteld over de verandering in uiterlijk (oh kijk nou toch kinderen, de Pieten hebben eindelijk het roet van hun gezicht gewassen!) slikken ze dit als zoete koek. Het probleem zit hem in de volwassenen die te eigenwijs zijn of zich te snel op hun teentjes getrapt voelen om ook maar enigzins redelijk na te denken over de mogelijkheden. Deze aanpassingen zullen de traditie niet verpesten. Tradities veranderen continu, dus waarom zouden we deze verandering, die een positieve invloed kan hebben op vele mensen, niet doorvoeren? De kinderen zullen er alleen maar beter van worden, als één van hun favoriete feesten niet de grondslag legt voor racisme!

 

Ik snap waarom sommige mensen boos worden om het idee dat Zwarte Piet ‘weg zou moeten’. Maar als deze mensen wat beter zouden lezen, zouden ze zien dat de meeste mensen die actievoeren tegen Zwarte Piet, niet willen dat deze helemaal verdwijnt, maar willen dat de manier waarop hij afgebeeld is aangepast word. Een kleine aanpassing kan er voor zorgen dat IEDEREEN weer met plezier mee kan doen aan deze traditie. Ik snap niet waarom we dat niet mogelijk zouden maken. Maar goed, dat ben ik. Deze post is een beetje uit de hand gelopen, sorry.

 

Volg de discussies en updates hier: Zwarte Piet is Racisme campagne Facebook