Skip links

Jerry Afriyie doet aangifte van mishandeling tegen verschillende politie-agenten

PERSBERICHT
Jerry Afriyie doet aangifte van mishandeling tegen verschillende politie-agenten

Amsterdam, 22 november 2016 – Dichter en mensenrechten activist Jerry Afriyie heeft vandaag aangifte van mishandeling gedaan tegen verschillende politie-agenten. Deze mishandeling vond plaats in Rotterdam op 12 november van dit jaar, op de dag van de nationale intocht van sinterklaas. Hoewel op die dag door de politie en ook andere autoriteiten meer fouten zijn gemaakt, richt deze aangifte zich op één specifiek incident.

 

Het gaat om het moment dat Afriyie door politie-agenten uit de stadsbus met arrestanten wordt getrokken als hij een kennis de bus in probeert te helpen en, onder meer, in het gezicht wordt gestompt en met knuppels geslagen. Het filmpje van de mishandeling heeft op social media tot grote onrust geleid. De gemaakte beelden tonen aan dat het door verschillende politie-agenten gebruikte geweld niet alleen niet noodzakelijk was, Afriyie bevond zich immers al in de bus met arrestanten, maar ook volstrekt disproportioneel, waarbij ontegenzeggelijk de grenzen van het strafrecht zijn overschreden. Bekijk de beelden van de arrestatie hier:

 

 

Achtergrond
Op zaterdag 12 november wilde Jerry en ruim 200 anderen in Maassluis vreedzaam protesteren tegen de aanwezigheid van Zwarte Piet. Tot een protest in Maassluis kwam het niet. De groep werd in Rotterdam, waar ze een tussenstop wilde maken om meer mensen op te pikken, tegengehouden door de aanwezige ME en politie, die de groep onduidelijke en soms ook tegenstrijdig informatie verschafte. Daarnaast werd de groep op verschillende momenten geprovoceerd en geïntimideerd door de massaal aanwezige agenten. Toen de personen uit de groep weg wilden gaan werden ze met geweld gearresteerd. Onder de arrestanten was Amsterdams raadslid Simion Blom en de advocaat van Jerry Afriyie, Michiel Pestman, die naar Rotterdam was afgereisd om de demonstranten van juridisch advies te voorzien.

 

Reden arrestatie Afriyie onduidelijk
De exacte reden voor de arrestatie van Jerry Afriyie is onduidelijk. In eerste instantie werd Afriyie gearresteerd, omdat hij de woordvoerder zou zijn van Kick Out Zwarte Piet. Later werd hem verweten dat hij de noodverordening in Rotterdam zou hebben overtreden, later aangevuld met verzet tegen zijn aanhouding. Michiel Pestman die getuige was van de arrestatie van zijn cliënt, merkte hierover in de Volkskrant het volgende op: ‘De politie liep rond met een smoelenboek en pikte Afriyie er zo tussenuit. Hij deed helemaal niets en hield juist afstand.’ 

 

Eerdere politiegeweld tegen Afriyie
De mishandeling in Rotterdam is de derde keer dat de politie gewelddadig tegen Jerry Afriyie optreedt. In 2011 werd hij in Dordrecht gearresteerd tijdens de landelijke intocht, omdat hij een T-shirt droeg met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’. De nationale Ombudsman oordeelde in zijn rapport van 15 oktober 2014 dat de aanhouding van Jerry Afriyie onrechtmatig, disproportioneel gewelddadig en in strijd met zijn mensenrechten was. In 2014 was het weer raak toen hij tijdens de landelijke intocht in Gouda met grof geweld en een nekklem werd opgepakt, opnieuw bij een vreedzame demonstratie. De rechtbank in Den Haag oordeelde op 6 oktober van dit jaar dat ook die arrestatie onrechtmatig was en het politiegeweld disproportioneel.

 

Foto: ANP