Skip links

Kick Out Zwarte Piet demonstreert vandaag in 6 steden in Nederland: ‘Grootste opkomst ooit’

Kick Out Zwarte Piet gaat vandaag, samen met lokale afdelingen, in zes steden in Nederland de straat op voor een inclusief Sinterklaasfeest zonder racisme. De organisatie spreekt van de grootste opkomst ooit. In Den Haag is de geplande vreedzame demonstratie bij de intocht, vanwege het grote aantal aanmeldingen, omgezet in een manifestatie op een andere locatie. Ook staan Alkmaar, Groningen, Dordrecht, Leeuwarden en Nijmegen zijn vreedzame demonstraties gepland. De demonstraties in Eindhoven en Hoorn gaan niet door omdat deze gemeenten hebben aangegeven in 2020 zwarte piet-vrij te zijn. 

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is blij dat het Sinterklaasfeest op steeds meer plekken een feest wordt waar alle kinderen van kunnen genieten, maar spreekt ook grote zorgen uit over de vele dreigingen van geweld uit rechts-extremistische hoek en van hooligans: “Wij doen ons uiterste best om de veiligheid van iedereen die meedoet te garanderen en werken nauw samen met de politie in verschillende steden. We kunnen er echter niet gerust op zijn, zoals we ook afgelopen vrijdag hebben gemerkt, toen onze vergadering met geweld werd verstoord.”, zegt Jerry Afriyie, woordvoerder van KOZP.  

Vanmiddag oproep aan Rutte bij Tweede Kamer

De organisatie is teleurgesteld dat premier Rutte het geweld van vorige week nog niet veroordeeld heeft. Een delegatie van KOZP zal daarom aan het einde van de manifestatie bij de Tweede Kamer op symbolische wijze een petitie aanbieden, waarin de premier wordt verzocht om nog voor 5 december in gesprek te gaan met KOZP. “Door geweld niet expliciet af te wijzen, wordt het impliciet goedgekeurd. Dat is een gevaarlijke tendens”, aldus Mitchell Esajas van KOZP. Ook op Curaçao is later vandaag een demonstratie tegen de figuur van zwarte piet gepland.