Skip links

Verzoek aan burgemeesters: wees neutraal bij Sinterklaasintocht!

PERSBERICHT
Burgers vragen burgemeesters neutraal te blijven in zwartepietdiscussie

22 oktober 2019 – Inwoners van gemeenten uit heel Nederland sturen vanaf vandaag brieven naar hun burgemeester om op te roepen neutraal te blijven in de zwartepietdiscussie. Zij vragen hun burgemeester via een brief om Zwarte Piet niet officieel te verwelkomen tijdens de lokale Sinterklaasintocht.

In de meeste gemeenten is het gebruikelijk dat de burgemeester tijdens de plaatselijke intocht Sinterklaas verwelkomt. Bij veel van deze intochten zijn Zwarte Pieten aanwezig. Ook al zijn er Nederlanders die vinden dat een zwart geschminkte Piet bij het Sinterklaasfeest hoort, er zijn ook steeds meer Nederlanders die daar anders over denken.

Daarom lanceert stichting Nederland Wordt Beter in samenwerking met burgerbeweging DeGoedeZaak vandaag een campagne waarbij burgers hun burgemeester een brief kunnen sturen om op te roepen neutraal te blijven. Stichting Nederland Wordt Beter: “De overheid zou zich horen uit te spreken tegen discriminatie en racisme. Maar op zijn allerminst zouden burgemeester en gemeente neutraal moeten zijn in de discussie rond Zwarte Piet. De burgemeester is immers ook burgemeester van inwoners die Zwarte Piet schadelijk vinden.”

Bij de landelijke intocht van Sinterklaas is dit jaar de figuur Zwarte Piet al uitgebannen. Dat is een belangrijke stap naar een inclusief Sinterklaasfeest voor alle kinderen. Maar lokaal zijn er nog steeds veel gemeentelijke intochten waar Zwarte Piet wel aanwezig is. “Door Zwarte Pieten tijdens een intocht welkom te heten kiest de gemeente partij in deze discussie. Wij vragen om neutraliteit. Een burgemeester doet immers ook niet mee met demonstraties tegen Zwarte Piet,” aldus Jerry Afriyie van Stichting Nederland Wordt Beter.

Kom in actie!
Burgers kunnen vanaf 22 oktober een brief versturen via
Verzoek aan burgemeester: wees neutraal bij sinterklaasintocht!. Via deze link is ook de gehele brief te lezen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jerry Afriyie van stichting Nederland Wordt Beter via info@nederlandwordtbeter.nl.
Voor meer informatie over de DeGoedeZaak kunt u contact opnemen met Eline Peters via eline@degoedezaak.org.