Skip links

Kick Out Zwarte Piet krijgt op alle punten gelijk van bezwarencommissie Den Helder

PERSBERICHT
Kick Out Zwarte Piet krijgt op alle punten gelijk van bezwarencommissie Den Helder

Kick Out Zwarte Piet en Mick Kemeling zijn blij dat hun bezwaar op alle punten gegrond is verklaard. Burgemeester Schuiling erkent op advies van zijn bezwaarcommissie dat de beperkingen die hij had opgelegd in strijd waren met het grondwettelijk recht op betoging. Door de (nu herroepen) beperkingen hebben uiteindelijk maar vier demonstranten in Den Helder betoogd tijdens de intocht van Sinterklaas. Andere betogers waren aan de stadsgrens tegengehouden door de politie, op last van de burgemeester.

Er was geen aantoonbare reden om te vrezen voor ordeverstoringen van de zijde van KOZP. Daarom mocht de burgemeester niet op het allerlaatste moment de betoging verplaatsen naar een (bovendien geheime) locatie. Ook mocht hij niet vereisen dat KOZP zelf professionele beveiligers zou meebrengen. Het handhaven van de openbare orde is immers een taak van de burgemeester. Het gebruik van een megafoon mocht, tenslotte, ook niet worden verboden.

KOZP woordvoerder Mitchell Esajas: “Ik hoop dat de beslissing van burgemeester Schuiling een voorbeeld zal zijn voor andere burgemeesters. Veel te vaak worden demonstraties tegen Zwarte Piet ongrondwettelijk beperkt of zelfs verboden”.

In zijn beslissing schrijft Schuiling dat hij het advies van de bezwaarcommissie ter harte zal nemen bij de voorbereiding van de intocht van dit jaar. KOZP laat weten graag mee te praten over een Sinterklaasintocht die leuk is voor álle kinderen, zonder demonstraties.

VICE maakte een videoreportage van de KOZP bus die door de politie werd tegengehouden:

Kick-Out Zwarte Piet is een gezamenlijk initiatief van de campagne Zwarte Piet is Racisme en StopBlackFace.com.