Skip links

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) dient een klacht in tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV)

PERSBERICHT
Kick Out Zwarte Piet (KOZP) dient een klacht in tegen NCTV
8 februari 2019, Amsterdam

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft op vrijdag 8 februari een klacht ingediend bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid tegen de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De klacht wordt ingediend wegens het ten onrechte noemen van KOZP in het Dreigingsbeeld Terrorisme in 2017. De afgelopen maanden is dit Dreigingsbeeld in de media, de politiek en zelfs in de rechtszaal regelmatig aangehaald. Naar aanleiding hiervan besloot KOZP alsnog een klacht in te dienen.

KOZP stelt dat de NCTV onrechtmatig en onzorgvuldig heeft gehandeld door de groep in het Dreigingsbeeld op te nemen. KOZP is voor een inclusief Sinterklaasfeest en verlangt in dat verband aanpassing van Zwarte Piet. Dit is een opvatting die zowel het VN-Comité voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie, het College voor de Rechten van de Mens en de Kinderombudsman delen. Dit is geen antidemocratische opvatting. Sterker nog, dit streven raakt aan een belangrijke norm van de democratische rechtsstaat: bescherming van minderheden gaat vóór de meerderheidsmacht. Hoewel de KOZP maatschappelijke veranderingen nastreeft, doet zij dit nooit (door te dreigen) met geweld.

Door het Dreigingsbeeld ontstaat een misleidend beeld van KOZP. Een beeld waar de groep en haar leden tot op de dag van vandaag schade van ondervinden. KOZP verzoekt de NCTV daarom de opmerkingen over de groep uit het Dreigingsbeeld te verwijderen. Ook verzoekt KOZP de NCTV om rectificatie. Advocaat Frederieke Dölle (Prakken d’Oliveira) staat Kick Out Zwarte Piet bij in deze procedure.

Jerry Afriyie, woordvoerder KOZP: “Ik verzorg jaarlijks veel gastlessen en presentaties op scholen en voor organisaties in het land. Veel voorkomende opmerking na afloop is “Mijn beeld van jou is bijgesteld”, terwijl ik altijd en overal mezelf ben. Het beeld dat de NCTV met het rapport schetst van onze vreedzame beweging voor een inclusief sinterklaasfeest draagt onmiskenbaar bij aan de toegenomen agressie tegen vreedzame KOZP demonstranten. Sinds de verschijning van het rapport heb ik extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen om mij vrijelijk door het land te bewegen.”

Mitchell Esajas, mede-oprichter KOZP: “De ongefundeerde benoeming van KOZP in het rapport van de NCTV wordt door diverse media gebruikt om vreedzame demonstranten te demoniseren. In de context van dit gepolariseerde debat schreef de NCTV ook dat ‘fake news’ een risico vormt, omdat het radicaliseringsprocessen onder voorstanders van zwarte piet kan voeden. In het najaar van 2018 hebben we gezien hoe voorstanders van zwarte piet met dreiging van geweld het demonstratierecht van vreedzame anti-zwarte piet demonstranten hebben ingeperkt.”

Kick-Out Zwarte Piet is een gezamenlijk initiatief van de campagne Zwarte Piet is Racisme en StopBlackface.com.

Voor meer informatie/ reactie kunt u contact opnemen met:
KOZP via kozwartepiet@gmail.com of met Frederieke Dölle (advocaat bij Prakken d’Oliveira, te bereiken op tel. nr. 020-344 62 00)

 

Foto: Christopher Pugmire