Skip links

KOZP dient in acht gemeenten bezwaren in na inperking demonstraties Sinterklaasintochten 2018

PERSBERICHT
KOZP dient in acht gemeenten bezwaren in na inperking demonstraties Sinterklaasintochten 2018

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft besloten bij de burgemeesters van acht gemeenten bezwaren in te dienen naar aanleiding van de verschillende beperkingen die de demonstranten werden opgelegd tijdens (gepoogde) demonstraties tegen zwarte piet. Demonstranten die een verandering van zwarte piet bepleiten, demonstreerden dit jaar tijdens verschillende Sinterklaasintochten in het weekend van 17 en 18 november. In verschillende gemeenten werden die demonstraties door burgemeesters voortijdig afgebroken of verboden en werden de vreedzame demonstranten dus beperkt in hun recht op demonstratie. Gisteren en vandaag heeft de advocaat van KOZP, Wil Eikelboom van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira, daarom bezwaren ingediend in acht van de veertien gemeenten waar protesten waren gepland dit jaar. Dit is gebeurd op basis van bestudering van gemeentelijke stukken en beschikkingen en verslagen van demonstranten. In de volgende gemeenten wordt een klachtenprocedure gestart: Zwolle, Weesp, Leeuwarden, Tilburg, Den Helder, Den Haag, Hilversum en Rotterdam.

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet is erg geschrokken van alle geweld en haat die KOZP-demonstranten dit jaar te verduren kregen. Vreedzame demonstranten van KOZP zijn bedreigd en belaagd door voorstanders van zwarte piet. Het demonstratierecht is op vele plekken weer geschonden. De schuld daarvan wordt in de media voornamelijk gelegd bij hooligans, zogenaamde voetbalsupporters. De feitelijke gebeurtenissen schetsen echter een ander beeld: burgemeesters en politie hebben op grote schaal gefaald om het demonstratierecht te beschermen, en hebben door niet adequaat op te treden soms zelfs bijgedragen aan de agressie jegens vreedzame demonstranten.

De nu gestarte bezwarenprocedures zijn de eerste vervolgstappen die KOZP zet om iedereen verantwoordelijk te houden, die heeft bijgedragen aan de schending van het demonstratierecht op zaterdag 17 november en zondag 18 november 2018. De advocaten van KOZP bestuderen daarnaast de mogelijkheden om politieklachten in te dienen en aangifte te doen tegen individuen en groepen die zich schuldig hebben gemaakt aan fysiek geweld, bedreigingen, haat en racistische en seksistische geweldpleging.

Jerry Afriyie van KOZP: “Lokale autoriteiten dragen bij aan onveiligheid van demonstraties tijdens de intochten, omdat ze focussen op het ‘gevaar’ van KOZP. Dit jaar hebben we wederom en duidelijker dan ooit kunnen aanschouwen waar het geweld, de haat en ordeverstoringen vandaan komen: van de pro-pieten, die geweld niet schuwen. Door het geweld van pro-pieten niet te benoemen, te veroordelen en te beteugelen, wordt het in feite gelegitimeerd. Met de nu ingediende bezwaren willen we de gemeenten, met name burgemeesters, bij de les houden. Het is voor demonstranten, zeker die voor het eerst van hun recht op demonstratie gebruik maken, een harde klap wanneer ze er in de praktijk achter komen dat hun demonstratierecht alleen op papier bestaat.”

KOZP zet de juridische stappen omdat veel gemeenten vooralsnog vasthouden aan zwarte piet, een stereotyperende weergave van zwarte mensen uit de 19de eeuw, en constructieve gesprekken die kunnen leiden tot een duurzame oplossing uit de weg gaan. Zolang gemeenten en intochtcomité’s de klachten uit de samenleving tegen zwarte piet negeren, zijn vreedzame demonstraties onvermijdelijk, juist daar waar het racisme wordt gevierd. Protesteren tijdens de Sinterklaasintocht blijft een noodzakelijk en effectief middel om dialoog en verandering op gang te brengen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
E-mail: kozwartepiet@gmail.com.
Voor actuele informatie volg:
Facebookpagina: Stop Blackface & Zwarte Piet is Racisme

Foto: Christopher Pugmire