Skip links

Kinderprotestparade in de Bijlmer wil van Keti Koti een nationale feestdag maken.

KINDEREN VRAGEN VRIJ VAN SCHOOL OP 1 JULI

Kinderprotestparade op 17 juni wil van Keti Koti een nationale feestdag maken.

Keti Koti is nog geen nationale herdenkings- en feestdag. Daarom krijgen kinderen voor wie deze dag belangrijk is niet of moeilijk vrij op 1 juli. Een vrolijke protestparade, die op 17 juni 2023 om 15:00 uur plaatsvindt in de Bijlmer, wil hier verandering in brengen. Het initiatief, georganiseerd door de stichting achter Little Miss Kwakoe, nodigt alle kinderen in Nederland uit om op te komen. ‘Vergeet je ouders niet’, staat in de oproep. Stichting Nederland Wordt Beter, initiatiefnemer ‘Maak van 1 juli een officiële vrije dag!’ ondersteunt het initiatief. 

Kinderwoordvoerder Jadeley (12). ‘Keti Koti is een hele belangrijke dag voor mij, mijn familie en mijn Surinaamse en Nederlandse cultuur. Toch kan ik ‘m niet altijd vieren en herdenken met mijn familie omdat ik geen vrij krijg van school. Dat vind ik oneerlijk.’ 

Kinderprotest
In de mooiste klederdrachten én met protestborden en bands, loopt de parade van buurthuis No Limit in Ganzenhoef naar buurthuis Kwakoe (Podium ZO!). Daar vinden verschillende optredens plaats voor en door kinderen. Van spoken word tot dans en van rap tot theater. Wil je meedoen? Mail vrijvanschoolop1juli@gmail.com

Workshop
Leren protesteren? In de week voorafgaand aan het protest is er een workshop voor 40 kinderen van 7 tot en met 15 jaar bij buurthuis No Limit. Hier vertelt mevrouw Overman, het brein achter Little Miss Kwakoe, over klederdracht en trots. Ook krijg je protesteertips van de bekende activist Jerry Afriyie en maak je alvast je eigen protestbord. Aanmelden kan via vrijvanschoolop1juli@gmail.com

Brievenactie
Omdat het 150 jaar geleden is dat slavernij werd afgeschaft, worden er namens de organisatie 150 brieven en tekeningen aan de minister overhandigd. De organisatie werkt hiervoor samen met verschillende scholen in Nederland. Kinderen die naar het protest komen, mogen ook een brief of tekening meenemen. Deze zullen op de dag zelf worden ingezameld.

Over Stichting Wi Kon Na Wan
Wi Kon Na Wan is op 1 juli 1987 in de Bijlmer opgericht door mevrouw Overman-Grootfaam. De stichting onderwijst kinderen over de Surinaamse cultuur en (pre-koloniale) historie. Dit wordt spelenderwijs gedaan aan de hand van klederdracht, zang, dans en toneel. Enkele bekende successen van de stichting zijn de jaarlijkse Little Miss Kwakoe verkiezing, het project ‘in the picture’ van het Bijlmer Park Theater, de jaarlijkse kranslegging tijdens Keti Koti en de wekelijkse educatieve activiteiten in het lokale buurthuis.

FAQ VRIJ VAN SCHOOL OP 1 JULI

WAT IS KETI KOTI?
Op 1 juli, Keti Koti of Dia di Abolishon, herdenken we de afschaffing van de slavernij in 1863 in Suriname en de voormalige Antillen en vieren we de vrijheid. In werkelijkheid werden de tot slaafgemaakten gedwongen om nog tot 1873 door te werken. 

WAAROM HERDENKEN EN VIEREN WE KETI KOTI?
De gevolgen van het koloniale verleden werken nog altijd door in het heden. Sterker nog: het is een van de grootste oorzaken van de huidige ongelijkheid in de samenleving. Maar na bijna 150 jaar is 1 juli nog steeds geen nationale herdenkings- en feestdag in Nederland, waarop we vrij zijn en hierbij stilstaan. Dit moet veranderen: 1 juli moet een vrije dag zijn! 

HOE KAN HET DAT KETI KOTI GEEN NATIONALE FEESTDAG IS?
Dat vragen wij ons ook af. In 2022 heeft Stichting Nederland Wordt Beter samen met organisaties zoals Tony’s Chocolonely, FunX, The Black Archives en LUSH daarom de landelijke campagne ‘Ik neem vrij’ opgezet. Ze vroegen aan bedrijven om hun medewerkers vrij te geven op 1 juli of een compensatiedag in te stellen. Dit betekent 200% uitbetalen of ze doorbetaald op een andere dag vrij geven. Meer dan 100 bedrijven gaven hier gehoor aan. Nu is het de beurt aan scholen. Uiteindelijk hopen we dat de politiek er een vrije dag van maakt, zodat we allemaal kunnen herdenken en vieren, met familie en schoolgenoten.

WAAROM VRAGEN KINDEREN VRIJ VAN SCHOOL OP 1 JULI?
Voor veel kinderen, hun families en vrienden, is Keti Koti een belangrijke dag. Toch krijgen kinderen niet of moeilijk vrij van school op 1 juli. Dat moet anders!

OP WELKE LEEFTIJD RICHTEN JULLIE JE?
Vrij van school op 1 juli richt zich op kinderen van 7 tot en met 15 jaar. Uiteraard is iedereen die ouder of jonger is ook hartstikke welkom om naar de protestparade te komen. Ouders, opa’s, oma’s, buren… Neem iedereen mee!

IS DIT INITIATIEF ALLEEN VOOR KINDEREN MET EEN SURINAAMS-NEDERLANDSE OF CARIBISCH-NEDERLANDSE ACHTERGROND?
Nee! Het gaat over onze gedeelde geschiedenis. Daarom is dit initiatief voor alle kinderen in Nederland.  

WELKE ACTIES DOEN JULLIE?
We schrijven met verschillende scholen 150 brieven aan de minister, organiseren workshops en lopen op 17 juni 2023 met zo veel mogelijk kinderen een protestparade door de Amsterdamse Bijlmer. 

HOEZO 150 BRIEVEN?
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat het Nederlands slavernijverleden werkelijk werd afgeschaft. Vandaar dat we 150 brieven schrijven.

IS DIT WEL EEN THEMA VOOR KINDEREN?
Het slavernijverleden is onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en wordt expliciet genoemd in de Canon van Nederland. De Canon van Nederland is een overzicht van belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Nederland. Dit is in het bijzonder samengesteld voor leerlingen en docenten in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Daarom is het zeker een thema voor alle kinderen en scholen in Nederland om zich hiervoor in te zetten. 1 juli, tijdens de jaarlijkse herdenking en viering, is hiervoor het meest geschikte moment.

WIE ZIJN DE ORGANISATIES ACHTER DIT INITIATIEF?
Stichting Wi Kon Na Wan heeft de actie geïnitieerd. Stichting Nederland Wordt Beter en South East Parade ondersteunen dit initiatief. LUSH heeft een donatie gedaan. 

HOE DRAAGT DIT BIJ AAN VERANDERING?
1 juli is een belangrijke dag voor vele Nederlanders en onlosmakelijk verbonden aan de Nederlandse geschiedenis en het heden. Helaas krijgt het nog niet de aandacht die het verdient op scholen en in de samenleving, waardoor gesprekken hierover onnodig verhard zijn en mensen tegenover elkaar komen te staan in plaats van naast elkaar. Met deze actie kunnen we hierin samen verandering brengen. 

WAT KUNNEN WIJ ALS SCHOOL DOEN?
Wij vragen scholen om mee te doen met onze brievenactie én naar de protestparade te komen op 17 juni 2023 in de Bijlmer. Daar zullen we een kopie van de brieven overhandigen aan een raadslid. Na de 17e worden de originele brieven overhandigd aan de Minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, die hierover gaat. Meer hierover lees je op de Instagrampagina van Little Miss Kwakoe

HEBBEN JULLIE NOG VRIJWILLIGERS NODIG?
Vrijwilligers die kunnen helpen bij de protestparade zijn meer dan welkom. Aanmelden kan via vrijvanschoolop1juli@gmail.com