Skip links

KOZP blij met aangekondigde verandering pieten in Volendam; benieuwd naar de uitvoering.

Statement Kick Out Zwarte Piet

KOZP blij met aangekondigde verandering pieten in Volendam; benieuwd naar de uitvoering.

20 oktober 2022, Volendam

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is blij verrast met de verandering die vandaag door de twee Sinterklaascomités van Volendam is aangekondigd. Zij geven aan dit jaar afscheid te nemen van zwarte pieten en kiezen zo voor een feest waar alle kinderen aan mee kunnen doen. Wij juichen deze stap naar een inclusief Sinterklaasfeest van harte toe.

Een toekomstbestendige traditie
De comités spreken in hun statement van verandering en aanpassing naar “de huidige standaard”. Wij zijn benieuwd wat de sinterklaascomités onder “de huidige standaard” verstaan en gaan uit van een “standaard” waarbij er geen sprake meer is van racistische effecten, waardoor protest overbodig wordt. Dat houdt in dat álle karikaturale kenmerken (rode lippen, zwarte krullende/afro pruik, bruin, zwart of grijs geschminkt gezicht en gouden oorbellen) bij álle pieten dienen te verdwijnen.

Geweld
Wij betreuren het te horen dat de sinterklaascomités te maken hebben met bedreigingen en geweld. Wij weten helaas hoe het voelt om bedreigd te worden, enkel vanwege ons streven naar een feest voor alle kinderen. Wij hebben zelf juridische stappen moeten ondernemen vanwege het ernstige geweld waarmee wij vorig jaar te maken hebben gehad in Volendam. Voor velen van ons is dit een traumatische ervaring geweest en dat gunnen wij niemand. KOZP heeft altijd vreedzaam geprotesteerd en wij zullen dit ook blijven doen.

Handreiking
De weg naar verandering is helaas geen gemakkelijke. Wij bieden daarom de sinterklaascomités een handreiking door onze ervaring met hen te delen en zo bij te dragen aan het veranderingsproces. Wij hebben hierin de afgelopen jaren met succes verschillende intochtcomités en gemeenten bijgestaan. Daarnaast brengen wij hen graag in contact met andere gemeenten en sinterklaascomités die dezelfde overgang door hebben gemaakt. Ondanks de bedreigingen en tegenwerkingen door pro-zwarte piet-extremisten hebben vele gemeenten en intochtcomités met succes en zonder verdere aanvallen een feest voor alle kinderen kunnen realiseren.

Wij adviseren de sinterklaascomités van Volendam en alle andere gemeenten die kiezen voor verandering om samen op te trekken met lokale scholen. Aan het einde van de maand zal stichting Nederland Wordt Beter het lespakket ‘De Geschiedenis van Sint & Piet’ voor basis- en voortgezet onderwijs lanceren. Wij hopen hiermee de bewustwording en kennis te vergroten met betrekking tot het belang van een feest voor alle kinderen.

Wij feliciteren Volendam met de stap naar een inclusieve Sinterklaasviering en verwelkomen graag andere gemeenten en plaatsen in Nederland om deze stap ook te omarmen.

Voor meer informatie over het lespakket: educatie@nederlandwordtbeter.nl.

Voor vragen over het statement: kozwartepiet@gmail.com.