Skip links

KOZP annuleert demonstratie in Eindhoven: ‘Geen vertrouwen in politie en gemeente’

KOZP annuleert demonstratie in Eindhoven: ‘Geen vertrouwen in politie en gemeente’

Kick Out Zwarte Piet (#KOZP) heeft het besluit genomen om de demonstratie die op zondag 22 november 2020 op het Stadhuisplein in Eindhoven gepland stond te cancellen. Dit besluit is genomen omdat de politie en gemeente ons met repressieve maatregelen zodanig beperken dat we niet in staat zullen zijn om onze stem op een krachtige en waardige manier te laten horen. 

Politie en gemeente beperken demonstratievrijheid: “Wij willen niet tegenover een muur van haat staan”
De politie heeft ondanks bezwaren van KOZP besloten om een ‘tegendemonstratie’ van de rechts-extremistische groepering Pegida toe te staan pal naast de plek die aan KOZP is toegewezen op het Stadhuisplein. Omdat de Sinterklaasintocht vanwege het coronavirus niet doorgaat, zou dit betekenen dat vreedzame demonstranten opgesloten in een demonstratievak op een en hetzelfde plein tegenover rechts-extremisten zouden komen te staan terwijl er verder geen publiek is om onze boodschap aan te richten. KOZP weigert deel te nemen aan dit mediaspektakel en heeft er geen vertrouwen in dat de politie en de gemeente Eindhoven institutioneel racisme, het demonstratierecht en de veiligheid van vreedzame KOZP demonstranten serieus nemen. 

KOZP demonstreert niet om te demonstreren. Demonstreren is voor KOZP een middel om verandering teweeg te brengen en geen doel op zich. Sinds 2014 organiseert KOZP vreedzame demonstraties tijdens nationale en lokale Sinterklaasintochten om zichtbare verandering van de racistische figuur zwarte piet te eisen. De vreedzame demonstraties hebben impact want de racistische karikatuur is bij de landelijke intocht en in vele steden en dorpen al afgeschaft. 

Geen tegendemonstranten maar hooligans en geradicaliseerde pro-Pieten
De omstreden racistische karikatuur zwarte piet is anno 2020 de mascotte geworden van hooligans, rechts-extremisten en onversneden racisten die bereid zijn om geweld te gebruiken. In de media worden ze als ‘tegendemonstranten’ gepresenteerd, terwijl ze geen hoger doel hebben behalve het verspreiden van geweld, haat, intolerantie en racisme. “Wij hebben geen zin om vanwege de repressieve maatregelen van de politie en de gemeente Eindhoven tegen een muur van haat van Pegida en hooligans onze boodschap te verkondigen.” zegt woordvoerder Elvin Rigters van KOZP. Door aanwezig te zijn zou KOZP niets meer bereiken dan radicale groeperingen een podium geven. Perle Miangue, co-organisator van de demonstratie van Eindhoven Kan Het zegt: “Het tegenover elkaar zetten van twee kampen, waarbij de één staat voor haat en extreem-rechts gedachtegoed en de ander voor gelijkheid en eenheid, zal verdeling in de maatschappij voeden. Dat is niet waar KOZP voor staat en dat is niet de boodschap die ik aan mijn kind of aan andere kinderen in Nederland wil meegeven”.

Weinig vertrouwen in de politie en gemeente Eindhoven
Lokale afdeling van KOZP ‘Eindhoven Kan Het’ heeft de demonstratie reeds in juni 2020 aangekondigd en de afgelopen week hebben er meerdere gesprekken plaatsgevonden met ambtenaren van de gemeente Eindhoven en met de politie. KOZP had de intentie om dit jaar op het Catharinaplein te demonstreren. Dit is een plek met hoge symbolische waarde omdat dit de plek is waar in 2018 tientallen KOZP-demonstranten door honderden hooligans en geradicaliseerde pro-Pieten met eieren en blikjes bier werden bekogeld en belaagd. Uit veiligheidsoverwegingen werd KOZP gedwongen om op zondag 22 november aanstaande uit te wijken naar het Stadhuisplein. De extreemrechtse groepering Pegida kondigde op dezelfde dag, tijd en plaats een tegendemonstratie aan. KOZP maakte vervolgens bezwaar tegen het faciliteren van de demonstratie van Pegida op dezelfde locatie en op hetzelfde moment omdat dit de veiligheid van KOZP-demonstranten in het geding zal brengen. De aanwezigheid van Pegida zal een aanzuigende werking hebben op hooligans en geradicaliseerde pro-pieters die geweld tegen vreedzame KOZP demonstranten willen gebruiken zoals in 2018 in Eindhoven en vorig weekend in Maastricht gebeurde. KOZP heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de politie het institutionele racisme, de veiligheidsrisico’s en het demonstratierecht van KOZP demonstranten voldoende serieus neemt.

Er waren al meer dan 500 aanmeldingen voor de demonstratie. Wij begrijpen het dat velen teleurgesteld zijn dat ze morgen niet van hun demonstratierecht gebruik kunnen maken. We roepen de politie en gemeente Eindhoven op om het demonstratierecht van KOZP-demonstranten een volgende keer beter te faciliteren en niet voor de dreiging van rechts-extremisten te buigen. Institutioneel racisme is een diep verankerd probleem in de Nederlandse samenleving. KOZP buigt niet voor geweld en intimidatie maar maakt deze keuze, omdat we weigeren in te stemmen met de repressieve maatregelen van de politie en de gemeente Eindhoven. Wij zullen in de nabije toekomst alsnog een statement maken. 

#KOZP op zondag 14:00u live en post een boodschap
KOZP zal in plaats van een fysieke demonstratie in Eindhoven een online protest houden door van 14:00 tot 15:00 via Instagram live in gesprek te gaan met verschillende demonstranten uit Eindhoven en andere delen van het land. Wij roepen een ieder die achter #KOZP staat op om 14:00 uur een protestbord, een foto of een ander statement te posten op sociale media (Facebook, Twitter, Instagram) met de hashtags #2020zwartepietvrij, #StopRacisme en #KOZP.

Meer info: kozwartepiet@gmail.com / www.kozwartepiet.nl