Skip links

UPDATE & OPEN CALL | HET MANIFEST VOOR ZWARTE EMANCIPATIE

Event ‘UPDATE & OPEN CALL | OP WEG NAAR HET MANIFEST VOOR ZWARTE EMANCIPATIE’ 

Er is een half jaar voorbijgegaan sinds een roerige zomer waarin meer dan 60.000 mensen de straat op gingen omdat zij geloven in een rechtvaardigere samenleving waarin geen plek is voor structureel racisme en politiegeweld. Deze massale opkomst heeft de nationale en lokale politiek wakker geschud om in actie te komen voor een Nederland waarin mensen op een gelijkwaardige manier samenleven. Juist in deze periode van erkenning heeft Kick Out Zwarte Piet met verschillende partners het initiatief genomen om tot een breed gedragen manifest ter bevordering van zwarte emancipatie te komen. Door middel van gesprekken op verschillende plekken in het land en met een online-formulier is input voor het manifest verzameld. 

Online event: Op weg naar het manifest
Op donderdag 10 december, de internationale dag van de mensenrechten, organiseren wij om 20.00 uur voor alle betrokkenen en geïnteresseerden een online evenement dat via een livestream te volgen zal zijn. Tijdens het evenement wordt eerst samen met partners besproken wat de huidige stand van zaken is, van de situatie in Nederland en van de voortgang van het manifest: hoe ver zijn we in Nederland, wat moet het manifest bijdragen, hoe ver is het manifest op basis van de input van eerder dit jaar en vooral: hoe komen we verder? Om die laatste vraag te beantwoorden doen we vervolgens tijdens het evenement een oproep aan kunstenaars, theoretische schrijvers, organisaties en andere partijen om zich samen met ons in te zetten voor het afmaken en het ten uitvoer brengen van het manifest. 

Oproep aan organisaties en open call voor kunstenaars en schrijvers
Tijdens de avond presenteren we de open oproep ‘Maak systeemverandering mogelijk met creativiteit’ aan organisaties om mede-eigenaar te worden van het manifest en zich zo in te zetten voor de afronding en uitvoering ervan. In samenwerking met Nederland Wordt Beter, New Urban Collective/The Black Archives, Black Queer & Trans Resistance NL en BAK, basis voor actuele kunst doen we een open oproep aan kunstenaars en schrijvers om het manifest op creatieve en artistieke manieren werkelijkheid te gaan maken. Hiervoor is er een vergoeding beschikbaar van €1.500,- per persoon en een productiebudget (voor de kunstenaars/cultuurbeoefenaars). Door middel van deze samenwerkingen geven we het manifest handen en voeten en wordt het een levend document, waarmee mensen in allerlei verschillende sectoren van de samenleving aan de slag kunnen.

Met de oproep aan kunstenaars en schrijvers, ontwikkeld in samenwerking met creatieve makers en denkers, hopen we de boodschap van het manifest te verdiepen en zichtbaar te maken door middel van uiteenlopende creatieve uitingen. Daarbij is er expliciet ruimte voor het tonen van vooruitstrevende ideeën en het initiëren van nieuwe aanpassingen en vormen van bondgenootschap en verzet.

Tijdens het event hoor je meer over de oproep voor organisaties en medestanders én over de open call voor kunstenaars en schrijvers, voor wie een bijdrage beschikbaar is gesteld. Het wordt een inspirerende avond, die wordt aangekleed met muziek, toespraken en poëzie. Naar verwachting wordt het definitieve manifest eind januari 2021, voor aanvang van de verkiezingsdebatten, gepresenteerd.

Programma:
Host    Jeansen Djaoen (Funx)
20.00   Opening –  Carla Mohamed (strijder van de voorgaande generatie)
20.15 Filmpje: impressie inputsessies manifest
20.20 Presentatie update (aanleiding & update manifest + Q&A)
Met Mitchell Esajas (KOZP), Lakiescha Tol (Zet Je In), Dionne Hafiez (Control Alt
Delete) 
21.00   Spoken word ‘Bang’ door Patrick Ribeiro
21.10   Open Call kunstenaars en Schrijvers + nagesprek
Shishani Vranckx (Zangeres), Rossel Chaslie (beeldend kunstenaar), Frederick Calmes
(kunstenaar en designer), Caitlin Schaap (KOZP) 
21.30   Afsluiting door zangeres Charine Eyny 

De livestream zal te volgen zijn via de Facebookpagina’s van Zwarte Piet is Racisme (@zwartepietisblackface), Stop Blackface (@stopblackface), Nederland Wordt Beter (@nederlandwordtbeter), Black Archives (@TheBlackArchives1).