Skip links

Persbericht: Hoorzitting arrestanten Sinterklaasintocht 2011 op 19 november aanstaande

Na de arrestatie van Jerry King Luther Afriyie en Quinsy Gario bij de intocht van Sinterklaas vorig jaar, heeft het OM op 18 april jongst leden bepaald dat het dragen van een T-shirt met de leus “zwarte piet is racisme” geen strafbaar feit is. Burgemeester Arno Blok (VVD) en zijn agenten hadden hen niet mogen aanhouden. Er is een onafhankelijke commissie in het leven geroepen die een grondig onderzoek gaat doen naar het voorval in Dordrecht.

 

De hoorzitting met Jerry King Luther Afriyie en Quinsy Gario door de commissie vindt plaats op maandag 19 november aanstaande in Dordrecht. De hoorzitting is niet openbaar.

 

Naar aanleiding van de gebeurtenissen vorig jaar heeft de politie in Roermond laten weten dat er in plaats van de oorspronkelijk geplande 130, 200 agenten aanwezig zullen zijn tijdens de intocht aanstaande zaterdag. Hieronder zijn ook zogenaamde stillen aanwezig. Dit doet vermoeden dat de politie ter plaatse zich niets zal aantrekken van het besluit van het OM eerder dit jaar en zal optreden indien er mensen aanwezig zijn met t-shirts met teksten als “Zwarte Piet is Racisme”.

 

Zolang de uiterlijkheden die refereren aan het Nederlandse verleden van slavernij en kolonialisme nog steeds bestaan en getolereerd worden, blijft Zwarte Piet racistisch en zal kritiek op de figuur blijven bestaan. In het kader hiervan presenteert ‘Nederland Wordt Beter’ Arie Boomsma, Fresku, Kleine Viezerik en vele anderen in ‘Zwarte Piet is Racisme’.