Skip links

UITNODIGING: 1 juni Manifestatie: Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst

1 juni Manifestatie: Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst


Op zondag 1 juni 2014, van 14:30-17:30 staan wij stil bij de gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden, met toespraken, gedichten en zang. We beginnen de dag met een Keti Koti Memrewaka, een herinneringstocht langs de grachtenpanden die werden gebouwd en/of bewoond door slavenhandelaren. Daarna gaat het ceremoniële gedeelte van start met een ritueel gebed verzorgd door Marian Markelo. Hierna zijn er woorden van o.a. Anousha Nzume, Jerry Kno’Ledge Afriyie, Roy Groenberg, Anja Meulenbelt, Kunta Rincho, Astrid Denswil, Gikkels en de Organisatie van Inheemsen in Suriname.


De bijeenkomst wordt afgesloten met een kranslegging naast de herdenkingssteen voor de ambtswoning van de burgemeester op Herengracht 502. Met deze manifestatie willen wij stilstaan bij ons gedeelde verleden en de gezamenlijke  toekomst. Wij eisen dat de politiek het slavernijverleden net zo serieus neemt als het leed en de trauma’s veroorzaakt door de bezettingsjaren.


Het slavernijverleden is onderdeel van de Nederlandse geschiedenis. Ondanks de indrukwekkende viering vorig jaar van het honderdvijftigjarige (lees honderdveertig) jubileum van de afschaffing van de Nederlandse slavernij, zijn veel landgenoten van mening dat het slavernijverleden geen invloed meer heeft op de huidige samenleving. Echter, onze samenleving zit vast in een verleden dat ze niet kan of wil begrijpen. Het is de hoogste tijd om hier iets aan te doen: het gedeelde verleden mag de gezamenlijke toekomst immers niet in de weg staan.


Programma:
14:30   Verzamelen
            (Bij gebouw de Basel (Stadsarchief), Vijzelstraat N032)
15:00   Herdenking en Herinneringsmars
            (onder begeleiding van brassband Eternity-Percussion)
16:00  Officieel programma Herengracht 502
             (met toespraken, gedichten, zang en kranslegging)
17:30   Einde


Organisatie: Stichting Eer en Herstel, Vereniging Opo Kondreman, Stichting Nederland Wordt Beter.

Met medewerking van: Kick Out Zwarte Piet, HotShots Events, Zwarte Piet Niet, Zwarte Piet is Racisme, Soul Rebel Movement, New Urban Collective, Club Mansro, de Protestantse Diaconie en St. Dialoog in Aktie.