PETITIE: Ik Neem Vrij Op 1 Juli Herdenkingsdag Slavernij!
“Geen volk kan tot volle wasdom komen, dat erfelijk met een minderwaardigheidsgevoel belast blijft”. -Anton De Kom Surinaamse vrijheidsstrijder
Hallo Soul Rebels,
Vandaag is het 1 juli, de officiële herdenkingsdag van de afschaffing van de slavernij in 1863, op de Nederlandse Antillen en in Suriname. Het is dus toepasselijk om het over de slavernij te hebben. Ik weet niet of het er ooit van zal komen, maar wij hebben in dit land een eerlijke en open dialoog nodig over de zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nederland. Ik wil pleiten voor een nationale vrije dag op 1 juli. Het is ongelooflijk dat mensen niet vrij zijn op deze dag en gewoon gaan werken.
Het zou respectvol zijn als Nederland solidair is naar de slaven, die onder gruwelijke omstandigheden moesten bijdragen aan de Nederlandse rijkdom. Tijdens de slavernij waren de zwarte man en vrouw veroordeeld tot levenslang werken in helse situaties. Er waren geen vakantiedagen, geen ontslagrecht en geen verlofuren, tenzij je de dood meerekent. Er bestond geen FNV en de VOC, zoals Balkenende Nederland graag had willen zien, staat voor Vroegere Oorlogscriminelen. Omdat Nederland liever niet geconfronteerd wil worden met de slavernij, houden ze het liever stil. Jaar na jaar gaat deze herdenkingsdag dan ook onopgemerkt voorbij. Als het aan mij ligt, komt daar nu een einde aan. Maak 1 juli, de dag van de afschaffing van de slavernij, een nationale vrije dag. Maak deze historische dag meer waardevol, meer betekenisvol, namelijk een dag van bezinking.
Als we het over de slavernij hebben, gaat het niet over een oorlog van 5 jaar, maar over pakweg 250 jaar van vernedering en uitbuiting van een ras. Het was geen oorlog, het was regelrechte afslachting van de zwarte bevolking in Suriname en op de Nederlandse Antillen. Verkrachting en onmenselijke behandeling door de Nederlandse meesters was in die tijd de normale gang van zaken. Het onschuldige bloed en de tranen van kinderen, vrouwen en mannen vloeiden in de straten. Hoe wreed het ook is, laten we onze kinderen dit verleden meegeven, juist om herhaling van de geschiedenis te voorkomen. Het is van nationaal en toekomstig belang dat de kinderen van morgen, vandaag leren van de fouten van gisteren. De slavernij en kolonisatie van de zwarte bevolking heeft vele gevolgen, die tot de dag van vandaag nog steeds voortleven. De nakomelingen van de Afrikaanse slaven zijn getekend door het onmenselijke gedrag tijdens de slavernij. Velen zijn bevangen met een minderheidsgevoel en een diepgewortelde woede, zowel naar elkaar als naar de blanken toe.
Zoals gezegd wordt is voorkomen beter dan genezen. Nu we weten waar de mens toe in staat is, moeten we daar niet lichtzinnig over doen en juist zorgen dat dit niet nogmaals kan gebeuren. Ik ben ervan overtuigd, dat als we deze geschiedenis vergeten, onze kinderen terug bij af zijn. De geschiedenis kan zich herhalen. De VOC mentaliteit wordt ook niet meer onder stoelen of banken geschoven. Ik wil Wilders en anderen niet beschuldigen, maar door de opkomst van extreme personen kunnen verschillende groepen in de maatschappij opstaan en hun kans grijpen om het leven voor andere groepen onaangenaam te maken. Zo zijn er meer voorbeelden.
Vandaag de dag is het leven van jonge zwarte mannen niet op het niveau van zijn blanke leeftijdsgenoten. Een van de oorzaken hiervan is mentale slavernij. Mentale slavernij belemmert vooruitgang en ontwikkeling van een persoon en leidt tot zelfdestructief gedrag en zelfhaat. Het is erger dan fysieke slavernij, omdat het moeilijk vast te stellen en te verhelpen is. Het is zeer belangrijk dat 1 juli een Nationale Herdenkingsdag word, een dag van herinneren en gedenken. Je hoort mensen wel eens zeggen: “Het is zo lang geleden, laat het rusten”, of “Lange, lange torie, je moet niet zeuren”. Laten rusten? Kun je je voorstellen dat een jood ooit zal zeggen dat we Auswitz moeten laten rusten? Ik kan mij dat absoluut niet voorstellen, jij wel?
De slavernij is en blijft een hels moment in de menselijke geschiedenis. Dit was een ander gezicht van de mens dat we niet moeten verstoppen. We moeten het ware gezicht van de slavernij onthullen. We moeten het tentoon stellen via televisie, films, documentaires, literatuur en schoolboeken. Omdat de politiek en anderen deze dag liever laat voor wat het is, vind ik dat wij, de jongere generatie, zelf het initiatief moeten nemen. Hierbij wil ik de zwarte gemeenschap in Nederland en alle geïnteresseerden vragen om ieder jaar vrij te nemen of ziek te melden op 1 juli, de herdenkingsdag van slavernij. Uit solidariteit met de slaven leggen wij het werk neer om een statement te maken: Wij zijn vrije mensen.