Skip links

Uitgesteld: Rechtszaak tegen Jerry Afriyie wegens verzet bij arrestatie in Rotterdam

De rechtszaak tegen mensenrechtenactivist Jerry Afriyie wegens verzet bij arrestatie in Rotterdam is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Mensenrechtenorganisatie Amnesty veroordeelde het politieoptreden eerder als buitenproportioneel gewelddadig.

 

Op 12 november 2016 werd Jerry Afriyie in Rotterdam op gewelddadige wijze gearresteerd. Afriyie was samen met anderen onderweg naar Maassluis om tijdens de landelijke intocht tegen de aanwezigheid van zwarte piet te protesteren. In Rotterdam werd een tussenstop gemaakt om andere passagiers op te halen. Daar werd de bus tegengehouden. Toen een deel van de groep besloot om in Rotterdam, waar ook een intocht was, hun statement te maken werden ze ingesloten en gearresteerd. Afriyie, die met een woordvoerder van de politie op afstand naar de groep stond te kijken werd zonder enige aanleiding door agenten meegetrokken naar de groep en gearresteerd. De agenten die hem meenamen gaven als reden: “Je wordt gearresteerd, omdat je de woordvoerder bent.”

 

20170208_133354

NOS-regiocorrespondent Robert Bas legde vast hoe Afriyie zonder aanleiding werd meegenomen. 

 

Dagvaarding
Van de bijna 200 gearresteerden kreeg Afriyie als enige een dagvaarding in zijn hand gedrukt. Hij moest 17 februari 2017 voorkomen voor verzet bij zijn arrestatie. Deze week heeft het OM hem echter laten weten dat zij langer nodig hebben om de zaak tegen hem rond te krijgen. Afriyie is verrast door het verzoek van het OM. “Ik dacht dat je eerst een zaak tegen iemand bouwt, voordat je de persoon voor de rechter sleept en niet andersom.”

 

Contactverbod
Afriyie en zijn advocaat Michiel Pestman, die ook opgepakt werd toen hij zijn werk als advocaat deed, zijn van mening dat de politie het op Afriyie heeft gemunt. Hij wordt gezien als één van de gezichten van de strijd tegen racisme in Nederland. “Dit is de zoveelste keer dat ik zinloos en gewelddadig gearresteerd word. Ik hoop dat de rechter mij straks niet alleen vrijspreekt, maar ook de politie sommeert om mij met rust te laten. Een soort contactverbod of iets dergelijks.”

 

 

Foto: Johan Jansen

Screenshot: NOSop3