Skip links

UPDATE: Zitting massale aangifte wegens zwarte piet uitgesteld tot na de verkiezingen

Zitting massale aangifte wegens zwarte piet uitgesteld tot na de verkiezingen

Afgelopen vrijdag heeft het gerechtshof aan Stichting Nederland Wordt Beter laten weten dat de zitting waarin de aangifte van ruim 800 mensen tegen zwarte piet wordt behandeld wordt uitgesteld. De zitting stond aanvankelijk gepland voor 8 maart, maar wordt naar 10 mei verplaatst. Een reden voor het uitstel tot na de Tweede Kamerverkiezingen wordt door het gerechtshof Amsterdam niet gegeven.

 

De besloten zitting, voor de beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam, vindt plaats naar aanleiding van de zaak die stichting Nederland Wordt Beter, samen met meer dan 800 mensen die op 1 juli 2015 aangifte deden, heeft aangespannen tegen de NTR, het Sinterklaasjournaal en winkelketens als De Bijenkorf, Blokker, Hema en Albert Heijn, omdat zij producten verkochten met de afbeelding van zwarte piet e/o de beeltenis van zwarte piet in hun winkels gebruikten. De aangifte was bedoeld om ervoor te zorgen dat zwarte piet in ieder geval uit publieke ruimtes verdwijnt. Tijdens de zitting wordt Nederland Wordt Beter in de gelegenheid gesteld om de aangifte toe te lichten.

 

Oproep
In de zaak worden we bijgestaan door advocaat Willem Jebbink van Jebbink Soeteman Advocaten. Om de zaak te onderbouwen, vragen we jullie hulp. We proberen zo veel mogelijk bewijzen te verzamelen waaruit blijkt dat de onderstaande bedrijven tussen 2014 en 2016 nog de racistische karikatuur zwarte piet hebben gebruikt in hun reclame uitingen, als decoratiemateriaal in hun winkels of anderszins: De Bijenkorf, V&D, Blokker, Bart Smit, Intertoys, Xenos, Hema en Albert Heijn.

 

Heb je oude reclamefolders, foto’s van deze uitingen of anders bewijsmateriaal, laat het ons dan voor 15 april weten via info@nederlandwordtbeter.nl. Weet je nog andere grote bedrijven of instellingen die zwarte piet in die jaren nog hebben geuit en niet op deze lijst mogen ontbreken, mail ons dan ook dat materiaal. Hoe meer bewijsmateriaal wij ontvangen, hoe duidelijker onze advocaat in de zitting kan maken dat zwarte piet écht niet meer kan – en dat dat gevoel breder gedragen wordt dan het OM wil doen geloven.

 

Donatie
De afgelopen tijd heeft het team van Nederland Wordt Beter zich in hun eigen tijd en met eigen middelen ingezet om ervoor te zorgen dat de aangifte juist behandeld werd. Nu de zaak binnenkort eindelijk opnieuw voorkomt en we opnieuw een advocaat in de hand moeten nemen om ons in deze juridische strijd bij te staan, vragen we je om een bijdrage. Mocht je een bedrag, hoe klein ook, kunnen missen om bij te dragen aan de advocaats- en andere juridische kosten, dan help je onze zaak daarmee enorm. Je kunt een bijdrage overmaken naar Stichting Nederland Wordt Beter (NL09 TRIO 0197966691, o.v.v. Aangifte 1 juli 2015).

 

Bedankt voor jouw betrokkenheid en donatie, we hopen zo snel mogelijk bij je terug te kunnen komen met goed nieuws.

 

Nederland Wordt Beter

 

Foto: New Urban Collective