Skip links

Kick Out Zwarte (en grijze) Piet: Fifty shades of NEE!


PERSBERICHT: Kick Out Zwarte (en grijze) Piet: Fifty shades of NEE! 

Verschillende gemeenten en intochtcomités zeggen zwarte piet in de ban te doen. In werkelijkheid komt er voor de racistische karikatuur een ‘blackface light’ variant in de plaats, zoals de grijze piet. Verschillende gemeenten en intochtcomités zien een goede polder oplossing in deze lichte variant. Vaak behoudt ook de grijze piet rode lippen en een ‘afro’ pruik en past deze variant perfect in het rijtje van de zwarte en bruine pieten. 

Het college van de gemeente Arnhem heeft het intochtcomité van Arnhem dan ook terecht de subsidie ontzegd wanneer deze met een grijze piet verder zouden gaan. Andere gemeenten die een oplossing zien in de grijze piet zijn: Breda, Dordrecht, Schoonhoven, Leeuwarden, Venlo, Den Helder, Prinsenbeek, Tuinzigt, Westerpark, Haagpoort, Ulvenhout en Heuvel. Kick Out Zwarte Piet (KOZP) maakt kenbaar ook tegen de grijze pieten actie te zullen voeren. 

Reactie van Kick Out Zwarte Piet
‘’We kijken dwars door de bullshit heen. De mogelijkheden die mensen aangrijpen om een racistisch feest in stand te houden is gênant en toont aan dat men het uitbannen van racisme niet serieus neemt. Gelukkig zijn er ook alerte gemeenten die geen oplossing zien in de grijze piet en de subsidie alleen toekennen voor schoorsteenpieten (roetveegpieten). De grijze pieten-oplossing is niet eens het gesprek waard. Een ouder die tegen een kind zegt: ‘’Je mag niet meer op de telefoon, want het is niet goed voor je ogen.’’ en vervolgens gaat het kind op de tablet. Die ouder gaat ook niet in discussie. 

De grijze piet breidt het pallet van zwarte en bruine pieten alleen maar verder uit. Het argument dat ‘’asgrijs’’ niet op huidskleur lijkt is invalide. Grijs wordt hier net als zwart ingezet als een fictieve huidskleur die refereert naar een racistische stereotypering. Door de jaren hebben we veel creatieve oplossingen gezien die niet racistisch zijn en een gezellig feest voor alle kinderen mogelijk maakt. Gemeenten met een grijze piet, bruine piet of blackface-light varianten van de schoorsteenpiet met meer dan een paar vegen op het gezicht, kunnen nog steeds rekenen op actie vanuit KOZP. 

Wij roepen gemeenten op om alleen subsidie te verstrekken aan intochtcomités wanneer piet vrij is van elementen van anti-zwart racistische stereotyperingen en ontdaan wordt van alle kenmerken die nog verwijzen naar de zwarte identiteit en etniciteit. Om te verzekeren dat de veranderingen op een goede manier worden doorgevoerd roepen we de comités en gemeenten op om met lokale actiegroepen tegen zwarte piet samen en gelijkwaardig aan tafel te gaan zitten. Gelukkig zijn er al veel gemeenten die dit jaar de omslag maken naar een racismevrij feest met bijvoorbeeld de schoorsteenpiet. Wij werken graag met intochtcomités en gemeenten samen om een volwassen keus te maken voor een feest waar alle kinderen aan mee kunnen doen.’’, aldus KOZP.

KOZP zal dit jaar, net als voorgaande jaren, actie blijven voeren op plaatsen waar racistische karikaturen nog steeds onderdeel uitmaken van de intocht. Daarbij zal de actiegroep, net als tijdens de #BlackLivesMatter demonstraties van afgelopen zomer de nodige gezondheidsmaatregelen in acht nemen i.v.m. het COVID-19 virus. Binnenkort zullen wij onze acties bekendmaken. 

Voor vragen over het statement m.b.t. grijze piet kunt u contact opnemen via kozwartepiet@gmail.com