Skip links

Rechter geeft KOZP gelijk: demonstratie Dokkum mocht niet verboden worden

Reactie KOZP op uitspraak: ‘Juist op de dag waarop racisme tot nationaal feest verheven wordt, is KOZP – wederom – het demonstratierecht ontnomen’

Vandaag deed de rechtbank Noord-Nederland uitspraak over het verbieden van de KOZP-demonstratie in 2017 in Dokkum. De rechter oordeelde dat de demonstratie niet verboden had mogen worden, zonder naar andere mogelijkheden te zoeken. Bovendien zette burgemeester Waanders ten onrechte een noodbevel in, een middel dat niet bedoeld is voor situaties als deze.

In 2017 was KOZP met drie bussen onderweg naar de demonstratie voor een inclusief Sinterklaasfeest, tijdens de nationale intocht in Dokkum, toen de snelweg op de A7 bij Joure werd geblokkeerd door een grote groep agressieve propieten. Door de blokkade van de propieten en het politieoptreden dat erop volgde, liepen de bussen met vreedzame demonstranten ernstige vertraging op. Burgemeester Waanders van de gemeente Dongeradeel greep deze vertraging aan om de demonstratie geheel te verbieden. Ook demonstranten die op eigen gelegenheid naar Dokkum waren gekomen en op tijd aanwezig waren, werden door de politie verwijderd.

KOZP is tevreden dat de rechtbank erkent dat het verbod onterecht was, en dat daarmee – helaas eens te meer – het recht op demonstratie van KOZP geschonden is. Jerry Afriyie: “Het is een bedroevend patroon dat de ene na de andere vreedzame demonstratie van KOZP ingeperkt of verboden wordt. Het is de zoveelste keer dat later door de rechtbank is besloten dat zo’n verbod onterecht was. Helaas komen die besluiten als mosterd na de maaltijd: de kans op demonstreren is dan al voorbij. Voor KOZP is het demonstreren op de dag van de nationale intocht, de dag waarop racisme tot nationaal feest verheven wordt, het belangrijkste. En juist op die dag wordt ons telkens dat recht en de vrijheid om te demonstreren ontnomen.”

Het verbod op de demonstratie in Dokkum had tot gevolg dat de gehele groep demonstranten, onder politiebegeleiding, terug naar Amsterdam werd gestuurd. Het werd de groep niet toegestaan naar een andere bestemming te reizen: niet alleen het recht op demonstratie is dus geschonden die dag, maar ook het recht op bewegingsvrijheid. Het baart KOZP grote zorgen hoe laks er in de Nederlandse rechtsstaat omgegaan wordt met de grondrechten van bepaalde groepen mensen. Deze behandeling wordt des te schrijnender wanneer we zien dat de demonstrerende boeren geen strobreed in de weg gelegd wordt, ook niet wanneer ze tegen afspraken in snelwegen, het Malieveld of een provinciehuis innemen.

KOZP hoopt dat burgemeesters in de toekomst rekening houden met deze en eerdere uitspraken, en zich realiseren dat ze de plicht hebben om het recht van demonstratie te beschermen in hun gemeente, te meer waar een vreedzame demonstratie wordt bedreigd door gewelddadige tegendemonstranten. 

Meer informatie:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/21/rechter-verbod-anti-zwarte-piet-demo-dokkum-onterecht-a3991264

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBNNE:2020:762&showbutton=true&keyword=dokkum