Skip links

INFORMATIE LESPAKKET: Sinterklaas & Zwarte Piet voor primair onderwijs

INFORMATIE LESPAKKET: De Geschiedenis van Sinterklaas & Zwarte Piet voor primair onderwijs

Beste docenten, directeuren, bestuurders en anderszins belanghebbenden,

 

Dank voor uw interesse in ons lespakket.

 

De lessen zijn een tool voor een onderwijs-leergesprek over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet. Daarnaast wordt ingegaan op karikaturen en de bezwaren die tegen de figuur Zwarte Piet bestaan. Het pakket is qua niveau gericht op leerlingen die niet meer in Sinterklaas geloven: groepen 6 en 7. Het taalgebruik is daarom eenvoudig maar de inhoud is ook geschikt voor oudere kinderen en volwassenen.

 

Het pakket bestaat uit vier onderdelen van elk ongeveer 15 à 20 minuten.

 

Les 1: Sinterklaas
Les 2: Zwarte Piet
Les 3: Karikaturen
Les 4: Leuk?

 

Er wordt gewerkt aan een handleiding voor de lessen, zodat docenten de lessen zelf kunnen verzorgen. Zodra deze af is zullen de lessen gratis online beschikbaar zijn. Tot die tijd verzorgen docenten van Nederland Wordt Beter de lessen op verzoek op lokatie.

 

De kosten voor een les van 60 à 80 minuten bedraagt € 75, exclusief reiskosten. Er wordt geen BTW gerekend.

 

Hulpmiddel
Nederland Wordt Beter werkt al enige jaren met dit lespakket, en eerder werd de les al gegeven op basisscholen en middelbare scholen. De stichting merkt dat er met name vanuit scholen een enorme vraag is naar een hulpmiddel waarmee de discussie rondom Zwarte Piet in de school gevoerd kan worden. Docenten voelen zich vaak niet voldoende toegerust om de discussie te voeren, terwijl ze zien dat dit wel noodzakelijk is. Door het lespakket voor iedereen beschikbaar te maken hoopt Nederland Wordt Beter de discussie te stimuleren.

 

Over Stichting Nederland Wordt Beter
Stichting Nederland Wordt Beter richt zich op een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Zij is van mening dat dit alleen bereikt kan worden door het erkennen van de invloed die het koloniale- en slavernijverleden heeft op de huidige samenleving. De stichting zet zich in voor meer kennis over de gevolgen van het koloniale en slavernijverleden van Nederland en hoopt dat dit in de toekomst als een vast onderdeel wordt opgenomen in het curriculum van het onderwijs in Nederland. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via het contactformulier.

 

Met vriendelijke groet,

Team Nederland Wordt Beter